Заместник-кметът на град №1: Нямаме пари за Черноморец

Спорт

12-12-2012, 14:16

Автор:

Владимир Зарков, "7 дни спорт"

Всичко от Автора

Община Бургас няма ресурс, с който да издържа сама цял отбор, категоричен е Лорис Мануелян

Бургаски вечери, Събеви мрежи... Как афери за над 60 милиона лева съсипаха Черноморец и защо днес клубът е на прага на фалита?

Едно разследване на ВЛАДИМИР ЗАРКОВ

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ИЛИ КАК ЧЕРНОМОРЕЦ ПАДНА ЖЕРТВА НА БАЛЪКОВЦИТЕ & CO. ЧЕТИ ТУК!

ВТОРАТА ЧАСТ ИЛИ ЗАЩО БУРГАС Е НА ПЪТ ДА ЗАГУБИ СТАДИОН "ЧЕРНОМОРЕЦ" ВИЖ ТУК!

ТРЕТАТА ЧАСТ ИЛИ КАК "ПЕТРОЛ"-НИ ОСТАНКИ ТРОВЯТ ФУТБОЛА ЧЕТИ ТУК!

Д-р Лорис Мануелян е заместник-кметът, ръководещ спортните дела на община Бургас.Той разкри какво струват двата местни тима на кметството, но е и притеснен, че догодина и Черноморец, и Нефтохимик ще клекнат за пари пред вратата на общината на град №1 за живеене у нас.

- А има ли такива пари за клубовете, г-н Мануелян?

- Има дотолкова, че да подпомагаме школите им. За тази година сме им превели по 80 000 лева. Условието е парите да отиват само и единствено за развитието на детско-юношеския футбол.

- Да, но Черноморец е наполовина общински клуб. Хора на Митко Събев вече говорят дори за фалит, заради многото дългове. Ако един ден олигархът се оттегли, общината има ли възможност да поеме издръжката на Черноморец?

- Не, не, това е абсурд. За издръжката на един елитен отбор трябват страшно много пари, необходими са милиони. Община Бругас няма такъв ресурс, че да издържа сама цял отбор. Поне засега виждането ни е такова. Наясно сме с проблемите в Черноморец, самият клуб има дългове към общината, но се надяваме в скоро време всичко да се разреши благополучно.

- Да, но може да ви се наложи да станете част от разрешаването им, ако се реализират последните намерения за вдигане на капитала на ПФК Черноморец АД?

- Пак ви казвам, нямаме ресурс за подобно нещо.

- Тогава може Събев и хората му да сложат ръка като еднолични собственици на комплекс "Черноморец", с който общината участва във футболното АД?

- Не вярвам да се стигне до там...

- Защо не? Един подобен спортен обект в Бургас вече “изгоря” така. Става дума за Колодрума? Той беше част от общо АД, а след това при вдигането на капитала, общината го загуби.

- Пак ви казвам, дано не се стига до там. В крайна сметка отношенията с футболния клуб стартираха при Йоан Костадинов. Ние като ново управление на общината заварваме едни документи, които трябва да спазваме, и по които работим.

- А не знаете ли за препоръките на правителството общините да се дистанцират от АД-та, трупащи вътрешни дългове, срещу които по-късно получават общинска собственост?

- Не знам, може би други колеги в общинското ръководство са по-наясно с нещата.

- Защо при тази криза в Черноморец, и другия бургаски клуб – Нефтохимик, се натиска за “А” група. В града пари за един отбор няма, а те искат наесен да са два?

- Не знам, в крайна сметка амбицията във футбола, а и във всеки спорт, е да си първи. Нефтохимик не прави изключение. Ние като бургазлии им стискаме палци. Въпросът е, че ако утре дойдат при нас за пари, не можем да им дадем повече от онова, което и досега сме отчислявали за тях.

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ИЛИ КАК ЧЕРНОМОРЕЦ ПАДНА ЖЕРТВА НА БАЛЪКОВЦИТЕ & CO. ЧЕТИ ТУК!

ВТОРАТА ЧАСТ ИЛИ ЗАЩО БУРГАС Е НА ПЪТ ДА ЗАГУБИ СТАДИОН "ЧЕРНОМОРЕЦ" ВИЖ ТУК!

ТРЕТАТА ЧАСТ ИЛИ КАК "ПЕТРОЛ"-НИ ОСТАНКИ ТРОВЯТ ФУТБОЛА ЧЕТИ ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ: 

* МИТКО СЪБЕВ ПОХАРЧИ ПОЛОВИН МИЛИОН ЗА ХОСТЕСИ

* ИМА ЛИ ЧЕРНО ТОТО В ЧЕРНОМОРЕЦ