Пловдив тегли 30 милиона за улични ремонти

Мисия Пловдив

12-12-2012, 14:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С парите ще бъдат проектирани и построени нови обекти

Община Пловдив да тегли нисколихвен заем от 30 милиона лева от Европейската банка за възстановяване и развитие. За това намерение на администрацията съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Предложението ще бъде гласувано н а общинската сесия на 20 декември. Срокът за погасяване ще бъде 15 години, гратисният период вероятно ще е 3 или 4 години, а лихвата - 2,7%, предаде Радио Пловдив.

С парите ще бъдат проектирани и построени много нови обекти, сред които пътят към „Коматево”, булевард „Руски”, изграждането на кръстовище на 2 нива до Водната палата, ремонта на бул.”Северен”от Адата до Брезовско шосе, ремонт на паважната част на бул. „Шести септември”, изграждане на кръгово кръстовище до магазин „Бриколаж” и връзката му с булевард „Марица” – юг, както и построяване на нов мост на река Марица, който да свързва булевардите „България” и „Копривщица”.

Кметът Иван Тотев подчерта, че е важно до решението за вземане на заема да се стигне с политически консенсус. Ако опозицията е против, от администрацията смятат да аргументират идеята си така, че да ги убедят в нейната полезност. Този 30-милионен заем е същият, процедурата за който беше стартирана при мандата на Славчо Атанасов, обясни кметът Иван Тотев.

Сега обаче с парите се планират мащабни проекти, за които няма как да се отделят пари от местните данъци и такси.

Очаква се новият заем да бъде факт през април, прогнозира кметът и допълни, че бюджетът позволява изплащането му без проблеми.