ДПС не успя да пребори уседналостта за избори

Политика

12-12-2012, 16:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите отхвърлиха предложението на партията на Доган за отпадането й

Народните представители от ДПС не успяха да преборят уседналостта при изборите, след като при гледането на второ четене на Изборния кодекс в парламента мнозинството не прие предложенията на Христо Бисеров, Митхат Метин и Четин Казак.

Те поискаха да отпаднат изискванията за избирателите на евроизборите, които да са живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна-членка, а за местните - най-малко 6 месеца.

Депутатът Рамадан Аталай от ДПС запита по време на дебатите защо мнозинството отнема възможността на македонските българи и на украинските българи да се чувстват българи и да могат да гласуват за онези, които искат да управляват в България.

Той предложи да се отложи гласуването на този текст днес и комисията пак да ги обсъди, но идеята му бе отхвърлена.

Колегата му Юнал Лютфи поясни, че принципът за уседналост не е общоевропейска практика.

"Принципът за уседналост не може да е причина да се лишат българските граждани от правото им на глас", категоричен бе той.

Народният представител Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче му отговори, че не е премахнато правото на българските граждани в чужбина да гласуват на президентски и на парламентарни избори и уседналостта не е свързана с тях.