По-бедна Коледа за пловдивчани

Животът

12-12-2012, 16:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За подаръци заделяме между 80 и 150 лева

Бюджетът за коледни подаръци най-често е между 80 и 150 лева.Тази Коледа 46% от жителите на Пловдив ще заделят за подаръци същите средства като миналата, а за други 43 на сто тазгодишното коледно пазаруване ще е под миналогодишните им финансови възможности. Това стана ясно от онлайн анкета в най-популярния сайт за безплатни обяви prodavalnik.com. В проучването са взели участие 1 700 онлайн потребители от цялата страна.

Бюджетът, определен за коледни подаръци според 40% от запитаните е между 80 и 150 лева,  докато други 17% са готови да похарчат между 150 и 300 лева. 24% от запитаните могат да си позволят между 40 и 80 лева, а 6%  имат възможност да отделят само между 20 и 40 лева.

Нестабилното финансово състояние е и основната причина анкетираните все по-често да подаряват стоки втора ръка, които намират. Запитани от кои секция в сайта биха купили подарък за себе си или за близък човек, повече от половината участници в анкетата предпочитат категория „Мода”. Втори по популярност са секциите „За бебето и детето” с 39% и „Електроника” с 30%. Стоките от „Дом и градина” също се оказват интересни покрай празниците, като нея посочват 21% от анкетираните.

Запитани къде ще прекарат празничните дни, 72% от жителите на града на тепетата са единодушни, че ще бъдат у дома със семейството, докато 14% ще гостуват при приятели или роднини, а заведение е предпочитаният избор за 8% от анкетираните.

 Преобладаващата част от потребителите традиционно споделят, че идеалният празничен ден е този, „прекаран със семейството и децата”, с „камина, празнично подредена богата трапеза и подаръци под елхата”, „коледна покривка на звездички, венец на масата и сняг през прозореца”. За други пък мечтаната Коледа включва „пакет за СПА почивка за минимум 10 дни”, „изключени телефони” или „поне почивка за цялото семейство на круизен кораб”.