Хвърчат домати и пред Съдебната палата

Общество

12-12-2012, 18:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Организиран е нов доматен протест

Десетки граждани излязоха на пореден "доматен протест", като този път те се събраха пред сградата на Съдебната палата в София.

Протестиращите окичиха оградата на сградата с няколко плаката с надписи: "Корупция", "Съдебната власт: реформа из основи и контрол на гражданите", "Липса на правосъдие = мафия, корупция, бедност". Под плакатите бяха поставени снимки на домати с намръщени лица, а много от гражданите носят торби със станалия показен зеленчук на техния протест.

БГНЕС припомня, че това е пореден доматен протест на гражданите, този път пред Съдебната палата. "С присъствието си гражданите ще изразят своя протест срещу корупцията и намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система. Участниците ще настояват за съдебна реформа в духа на препоръките направени в юлския мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България", заявяват протестиращите.

Те настояват на първо място за реформа из основи на Висшия съдебен съвет. Другото е децентрализация на прокуратурата и действащ главен обвинител. Трето, което поставят като изискване към властите, е гражданският контрол върху съдебната система.

Слоганите на протеста са: И Брюксел, и гражданите на София искат незабавна реформа в съдебната власт. Липсата на правосъдие = мафия, корупция и бедност. Като организатори не сме си поставили за цел провеждането на грандиозен митинг. Не очакваме стълпотворение, а голяма група граждани, която най-сетне ще изнесе на улицата болния въпрос за независимото правосъдие, призовават организаторите. На митинга ще говорят Стелиян Стойчев, Николай Колев – Босия, Чавдар Чернев – човекът, който гладува пред сградата на Висшия съдебен съвет и други хора. Този път няма да се хвърлят домати, а ще се подреждат на стълбите пред Съдебната палата. В случай, че не бъдем чути, доматите ще полетят отново, заявяват организаторите на протеста Пламен Даракчиев, Стелиян Стойчев и Веселка Банова.