Путин иска по три деца от рускиня

Най-доброто от печата

13-12-2012, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Русия има свое разбиране за демокрация и е против стандартите отвън

Руският президент Владимир Путин призова вчера руснаците да правят повече деца, за да избегнат обедняването на страната и външната заплаха за територията й, съобщи АФП.
"Смятам, че в Русия всяко семейство трябва да има по три деца", каза Путин в годишното си обръщение, като добави, че страната трябва да работи в тази посока.

"Трябва да създадем благоприятни условия най-вече за жените. Те не трябва да се страхуват, че раждането на второ или трето дете ще бъде пречка за тяхната кариера", отбеляза президентът, като изявлението му бе предавано по националната телевизия. Той уточни, че руските власти проучват възможностите за финансово подпомагане на семействата, решили да имат трето дете, и смятат бързо да разрешат проблема с детските градини, които са крайно недостатъчни. 
Според Владимир Путин занапред многодетните семейства в страната трябва да бъдат привилегировани, защото в противен случай Русия ще застарее, обеднее и ще се окаже неспособна да пази независимостта си, а и дори и територията си. "За да може Русия да бъде суверена и силна, ние трябва да сме многобройни", каза Путин.
Русия, чието население наброява 143 милиона, се е стопила с 5 милиона души след разпадането на Съветския съюз. Според изследвания страната се намира пред демографски срив.
В първото си годишно обръщение към Федералното събрание от началото на новия си мандат руският президент обеща да укрепи икономиката и военната мощ на страната и разкритикува чуждестранните порицания за състоянието на демокрацията и опитите за външна намеса във вътрешните работи на Русия.
В речта си, фокусирана главно върху социални въпроси, освен с насърчаване на раждаемостта Путин се ангажира с разкриването на 25 милиона работни места и с въвеждането на нови стимули за учители, лекари, инженери и други професии.
Той обеща подкрепа за институциите, които представляват традиционните духовни ценности - намек, че държавата ще оказва още по-силна подкрепа за Руската православна църква.
Путин заяви, че Русия ще следва собственото си разбиране за демокрация и отхвърли всички стандарти, наложени отвън.

"Пряка или косвена чуждестранна намеса в политическите ни процеси е недопустима", каза той и допълни "Онези, които получават пари от чужбина и служат на чужди интереси, нямат място в политическия живот в Русия".