Правителството раздаде 74 млн. лв. за няколко часа

Най-доброто от печата

13-12-2012, 06:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-много получи здравното министерство, след като Конституционният съд спря трансферите от НЗОК към ведомството

С наближаването на коледните празници стана традиция правителството да раздава щедро милиони. За няколко часа вчера Министерският съвет раздаде над 74 млн. лв. на различни министерства, агенции, служби и общини независимо от постоянните обяснения, че пари в бюджета няма. По тази причина премиерът заяви, че няма да има коледни добавки за пенсионерите и увеличение на парите за майките и детските надбавки.

41 655 500 лв. даде правителството на здравното министерство. С парите ще се покрият разходите за медицинските дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през 2011 г. са заплащани от ведомството, обясниха от Министерския съвет. Това е останалата сума, която не беше трансферирана от здравната каса към министерството след решението на Конституционния съд в средата на годината, че заложеното в бюджета на НЗОК прехвърляне на 100 млн. лв. от здравни вноски към ведомството е противоконституционно. Досега здравният министър Десислава Атанасова твърдеше, че министерството покрива тези разходи със собствени резерви. 

В същото време парламентът отхвърли вчера предложението на синия депутат Ваньо Шарков да се актуализира бюджетът на касата с останалите от трансфера пари, за да може касата да ги изхарчи. Така в края на годината остатъкът в НЗОК ще влезе в общия бюджет на страната, което е противоконституционно.

Кабинетът отпусна 7 млн. лв. допълнително на социалното министерство, които трябва да покрият извънредното увеличение на заплатите на социалните работници от 1 юли с 20%. Други 7.8 млн. лв. бяха предоставени като допълнителна субсидия на БНТ за 2012 г.

С постановлението се одобряват и прехвърлянето на 1.5 млн. лв. по бюджета на Националната разузнавателна служба. Парите са за изплащане на обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за неотложни текущи и капиталови разходи. Това означава, че вълната от напускащи военни заради промените, с които се въвежда пенсионна възраст за тях, не е подминала и разузнавачите. НРС е подчинена на Закона за отбраната.

Допълнителни 16 499 300 лв. получиха и 23 общини. Пари ще се използват за инфраструктурни проекти, както и за покриване на просрочени задължения. Сред тях са общините Смолян, Царево, Шумен и любимата на премиера Дупница, която ще получи 1.5 млн. лв. Правителството реши от фонд "Земеделие" да бъдат прехвърлени 7 млн. лв. към бюджета на земеделското министерство.