Зелен приз за Кърджали и Димитровград

Животът

13-12-2012, 07:52

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Асеновград също намери място в челото на градовете с чист въздух

Кърджали спечели поощрителна награда в надпреварата за най-зелен град в България. Градът бе отличен заради реализираните проекти и обновени паркове Горубсо, Простор и Градска градина. При оценяването беше отчетен и проектът Изграждане на парк Арпезос – север и Бизнес парк. При него бивши казармени терени и обекти са преобразени по най-естетичния, екологичен и функционален начин. Увеличава се степента на благоустрояване на терена около река Арда, която разделя града. Паркът отговаря на най-модерните европейски изисквания. Общината обмисля разширяване на проекта и начини за финансиране, предава БГНЕС.
 Димитровград също получи поощрителна награда, като кандидатства с реализирания от нея за трета поредна година конкурс за набиране и финансиране на проекти на граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки. През тази година са били внесени 22 предложения, а 10-те най-добри са одобрени за финансиране. Всеки един от класираните проектие получил целево финансиране до 5000 лева. Градът участва в миналогодишната кампания с инициативата по създаването на Алея на новия живот.
Редуцираните емисии парникови газове и осъществените мерки за енергийна ефективност от общините бяха един от основните критерии при номинирането на градовете в категорията Най-зелен град на България. Между тях бяха отличени по един град в 6 категории според броя на населението. София и Кочериново взеха приза съответно за най-голям и най-малък Зелен град. Другите наградени общини са Русе, Асеновград, Белене и Долна Баня. Президентът Росен Плевнелиев, министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчиха призовете на специално организирана церемония в музея Земята и хората в столицата.