Водна криза заплашва Хасково

Животът

13-12-2012, 08:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Половината град може да остане на сухо заради спор между общината и държавата

Хасково е пред водна криза. След броени дни половината град може да остане без вода заради спор за пари между общината и държавата. Заплахата идва от регионалното министерство, според което кметството отказвало да узакони водопровода. От местната управа пък са категорични, че няма да разпишат нужните документи, докато министерството не върне парите, които общината е похарчила за строежа на друга част от мрежата. Така жителите на Хасково стават заложник на институциите.

На пръв поглед изглежда нелогично общината да отказва да узакони ключов за града водопровод. Ябълката на раздора обаче се оказва друг ВиК ремонт, който е бил финансиран от правителството преди 6 години, но проектът се оскъпил, а разликата поела общината. Ние го изградихме. Излезе около 300 000 лева. И ни беше обещано, че ще се върнат тези пари, обяснява кметът на Хасково Георги Иванов.

Обвързването на двата обекта е неправилно. Тоест каквито и спорове да имаме за друг участък, редно е този водопровод да бъде въведен в експлоатация, коментира зам. министърът в МРРБ Добромир Симитчиев.

Водопроводът, който захранва половин Хасково, е ремонтиран през годините на етапи. И специална процедура по узаконяване на всеки отделен ремонт до сега е нямало. Последната реконструкция обаче се извършва с европейски пари, а условията на Брюксел са железни. Плащат само срещу изрядни документи . Ако от кметството откажат да подпишат, страната ни ще връща близо 3 милиона лева европейски средства. Така в спора между държава и община заложници се превръщат хората, които са на прага на воден режим, предава бТВ.