Непушачи, кръ-ъ-ъгом! Ходят назад из София

Така те ще протестират срещу евентуално връщане на пушенето на закрито

Привържениците на настоящия вид на Закона за здравето ще ходят демонстративно назад под прозорците на Здравната комисия на "Дондуков", съобщават организаторите на събитието.

"Ние сме за заведения без тютюнев дим", подчертават от Гражданска инициатива "България без дим".

Различни организации ще се съберат днес от 14 часа на площад "Княз Александър I", за да подкрепят здравето на хората в България.

Те не искат "зловонните димни завеси отново да ги съпътстват в заведенията".

Днес, преди Комисията по здравеопазването да обсъди внесените от депутатите Гумнеров и Иванов промени, непушачите ще покажат, че има хора, които не приемат да се прави стъпка назад.

Аргументите на протестиращите са, че принципът на сегашната забрана е не да се принуждават пушачите да откажат цигарите, а да се спазват правата и на непушачите. Ако се върне старото положение, законът ще лиши от права непушачите, за сметка на комфорта на пушачите. За да не пушат, те ще трябва да не посещават заведения. Докато пушачите имат възможност да пушат, но отвън - без да пречат на останалите.

Досега 9 организации са внесли писма в НС, с които се възмущават от перспективата за промяна в Закона за здравето.

"Ние усетихме ползата от това да не се пуши в заведенията. Дишаме свободно, не миришем, заведенията с добро обслужване са пълни и в тях не се пуши. Искаме това да продължи", заявяват протестиращите в социалните мрежи.

Само преди ден стана ясно, че 16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни, когато влезе в сила забраната за пушене на обществени места

Резултатите от проучването НЦИОМ показват  и положителен ефект от забраната. 28% от пушачите посочват, че са намалили цигарите в резултат на забраната за пушене в заведения.

Според данните от изследването 42% от пълнолетните българи посочват, че пушат.