Цигани срещу булдозери край Марица

Мисия Пловдив

13-12-2012, 11:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Укрепването на северния бряг на реката приключи в срок

С неочакван проблем от малцинствен характер се сблъскали работниците при укрепването на коритото на река Марица в източната част на града. На мястото, където трябвало да бъдат издигнати нови подпорни стени преди години имало сметище. При изкопните работи там започнали да се появяват множество заровени метални отпадъци. За да съберат ценната суровина ромите от близката махала често влизали в изкопите и рискували да бъдат смазани от булдозерите или затрупани от земните маси. Това заявиха представители на строителния екип. За да може работата да продължи нормално, на място били изпратени екипи на Общинска охрана.

Проектът беше на стойност 900 хиляди лева без ДДС, като средствата дошли главно от оперативна програма Регионално развитие. При работата бяха изринати над 87 000 куб. метра земна маса, бе поставени над 8200 кв. метра кофраж и 5077 кубични метра бетон. Поставените съоръжения имат гаранция от 32 години. Това посочи на свой ред заместник-кметът Димитър Кацарски. Той посочи, че в проекта имало допуснати сериозни пропуски. Благодарение на бързата реакция на специалистите и перфектната координация между страните, работата приключила в предвидения бюджет и срок.

Кацарски посочи, че се предвиждат още дейности като ликвидиране на други сметища край реката и проучване на северния бряг на Марица в западна посока. Имаме идея и за проект за социализация на коритото. Надяваме се, че чрез него крайбрежието ще стане една прекрасна и пълноценна зона за отмора в рамките на града, посочи още зам.-кметът.