София ще се радва на два нови музея през 2013

Мисия София

13-12-2012, 13:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Дерзайте, любители на културата!

От следващата година два нови музея отварят врати в София.

Новината съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриване на първия виртуален музей "Сердика – Средец - София".

Над 5 хиляди лева са вложени от програма "Култура" на Столична община за съфинансирането на проекта за музея.

Фандъкова подчерта значението на проекта за виртуален музей.

"Сигурна съм, той ще привлече не само много туристи в София, но и много софиянци, които ще дойдат да посетят реалните музеи, които следващата година откриваме", каза още кметът.

Отворен за посетители ще бъде подземният археологически музей под базиликата "Св. София", посочи кметът и каза, че е изпратила писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, за да го предостави за управление на общината.

"До края на следващата година трябва да приключи и довършването на музея за история на София в Софийска минерална баня. Тези два важни музея в годината, в която София трябва да кандидатства за европейска столица на културата, мисля, че ще ни приближат до успешния финал", подчерта Йорданка Фандъкова.
"Културата, културно-историческото наследство не са просто даване на пари, това е част от икономиката на града", заяви тя.

Кметицата посочи, че според второто изследване за културните и творчески индустрии тези индустрии именно са на четвърто място по приходи за града, по създаване на БВП.