Бургазлии отлитат на юг

Туризъм

13-12-2012, 13:05

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Малки екскурзии за 150 лева пълнят автобусите до Турция и Гърция

Вече пета поредна година екскурзиите до Турция и Гърция продължават да бъдат хит за бургазлии. Обикновено трафикът на граничен пункт „Лесово” и Малко Търново е натоварен от частни автомобили в събота.

Морските чада си правят кратки автомобилни разходки до Лозенград за телешки кюфтенца на цена от 6 лева за порция, за да си купят ядки и баклава на цена от 17 лева.

Тези, които обаче действиетлно търсят бягството от сивото ежедневие прибягват до  тридневните екскурзии до Истанбул. Турските сериали превърнаха тази дестинация в тотален хит.

"Със сигурност има вече трайна тенденция в Бургас, хората да се насочват не към дългите пътувания, а към тридневните. Това са най-търсените екскурзии този сезон”, сподели Златка Илиева от туристическа агенция „Фебтурс”. Пътуването започва в петък и завършва в неделя вечерта.

"Повлияни от турските сериали клиентите ни проявяват голям интерес към екскурзиите с корабче по Босфора, с екскурзовод и по местата, където се снимат тези филми. Цената им е 15 евро, а пътешествието продължава повече от 2 часа”, разказа собственичката на туристическа агенция. В новите пакети влизат не само древните архитектурни, исторически и културни забележителности, но и съвременните сгради и виртуално 4D излитане от хеликотперна площадка, намираща се на 63 етаж на небостъргач в квартала „Таксим”. Кратките уикенд пътувания с автобус, с вкючена в цената закуска и обиколка стрували по 166 лева на човек.

Друг хит били пътуванията за почивните дни до северните части на Гърция. „Пикът на тези пътувания е от края на август до този месец включително”, обяснява Златина Илиева. Хапване, шопинг на цени със сезонни намаления и красиви гледки омайвали бургазлии, които в рамките на три дни успявали да посетят Кавала и остров Тасос. Цената отново е в рамките на 200 лева, а за джобни уикендтуристите могат да се чувстват добре със сума дори по-малка от 50 евро.

Не липсвали и ентусиасти за ваканция в Румъния. По-малко от 200 лева за две нощувки в Карпатите, с включено посещение до замъка на Дракула, манастира в Синая и до замъка Пелеш.

Екскурзоводката Златина Илиева отчита, че напоследък най-много били запитванията за двудневни пътувания в България при това с екскурзовод.