Славчо се шегува: Чакам думата на Дянков за 30-милионния заем

Мисия Пловдив

13-12-2012, 13:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Вдигането на данъците реже главата на местния бизнес и обикновения пловдивчанин, коментират воеводите

Бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов остро критикува вдигането на местните данъци в Пловдив през следващата година. "Философията на целия бюджет 2013 е сбъркана", коментира той. По думите му кметът Иван Тотев влиза в противоречие с редица изтъкнати финансови съветници и политици, които застават зад идеята по време на криза разходите да се намалят, а данъците да се запазят или свалят. На такава позиция са Ангела Меркел, Алберто Алесина, който съветва финасовите министри в Европа и бившият финансов министър Муравей Радев. Увеличението на данъците според Атанасов ще доведе до крах на пловдивския бизнес и намаляване на работните места. Бюджет 2013 ще бъде подкрепен от воеводите от НИЕ само ако предложението за вдигане на местните данъци и такси бъде оттеглено, заявиха от партията.  

Екскметът не скри обидата си от намерението на община Пловдив да тегли нисколихвен заем от 30 милиона лева от Европейската банка за възстановяване и развитие. Припомняме, че новината вчера бе съобщена от кмета Тотев. Предложението ще бъде гласувано на общинската сесия на 20 декември. Срокът за погасяване ще бъде 15 години, гратисният период вероятно ще е 3 или 4 години, а лихвата – 2,7%. Бившият градоначалник също имаше намерение да тегли този заем, но бе стопитан от финансовия министър Симеон Дянков. "Чакам позицията на Дянков", отсече шеговито Атанасов и добави, че в понеделник ще бъде свикана специална пресконференция по темата, тъй като това е ключов момент за Пловдив. "До колко заемът, който искахме да изтеглим е бил икономически обоснован, Тотев може да види в общинския архив. Там има 9 доклада от експерти на Европейската банка", коментира още Славчо Атанасов.

Относно бюджет 2013 партия НИЕ ще внесе още днес 30 предложения за разходване на 9 милиона и 320 хиляди за подобрение на инфраструктурата на града. Воеводите настояват 1 млн. лева да отидат за нови тротоари и възстановяване на тротоарната настилка, скосяване на бордюрите. "Как може в 21 век при ремонт да не се помислили за инвалидите и майките с колички", добави Атанасов. По думите му тротоарите на бул. "6-ти септември" не са скосени след ремонта.

НИЕ предлагат озеленяване на междублоковите пространства, поставяне на нови пейки и закупуване на поне 20 нови заслона за спирките. "Затова да се отделят 100 хиляди лева. На свободния пазар заслоните се продават по за 5 хиляди лева бройката", твърди Борислав Инчев.