"Домашен арест" за Алексей Петров

Крими

13-12-2012, 17:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Трактора ще си лекува болежките навън, реши съдът

Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Алексей Петров от най-тежката "задържане под стража" в следващата по тежест "домашен арест".

Един от критериите за решението е разумният срок, в който би следвало да продължи задържането.

"Искането на защитата за по-лека мярка е допустимо", заяви съдия Румяна Ченалова, която прочете решението на съда за промяна в мярката на Алексей Петров, който е подсъдим по делото "Октопод".

Съдия Ченалова изложи и два основни довода за промяна на мярката.

"Не са получили подкрепа твърденията за оказано въздействие върху свидетели. От май месец прокуратурата не е положила необходимата грижа за установяване на необходимата истина относно данни за въздействие върху свидетели. Съдът прецени, че прокуратурата в Тетевен е имала достатъчно време и основание да извърши проверка и да приключи образувано производство", отчете съдия Ченалова и продължи:

"От май до ноември не е приключила проверката, която е предполагала събиране на доказателства. Има необоснована пасивност и бездействие на прокуратурата".

Установено е още, че Алексей Петров страда от хронично заболяване и е необходима рехабилитация при лечението.

"Заболяването е неблагоприятно, в условията в местата за лишаване от свобода, което води до обострянето му. Не би могло да се провежда единствено възможно лечение в условията в болницата в Софийския затвор. Съдът измени мярката „задържане под стража” в по-лека и адекватна – домашен арест, в София", добави съдия Румяна Ченалова.

Алексей Петров е подсъдим заедно с Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов за участие в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет и изнудвания.

Трактора бе арестуван при зрелищна полицейска акция през февруари 2010 година.