Сидеров към ГЕРБ: Сега сте на власт, но утре може и да не сте

Политика

13-12-2012, 17:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Управляващите отхвърлиха 34 идеи на "Атака" за промени в Изборния кодекс

Лидерът на „Атака” остро разкритикува поведението на управляващата партия при разглеждането на промените в  Изборния кодекс.

Волен Сидеров заяви, че ГЕРБ очевидно не искат и няма да приемат каквито и да било предложения от страна на опозицията.

„Атака” имаше 34 предложения за изменения на Кодекса, а едно от тях предвиждаше всяка бюлетина да преминава през скенер, преди да попадне в урната, чрез което още в края на изборния ден в ЦИК да имат ясни резултати от гласуването.

Друго основно предложение на атакистите бе във всички комисии - СИК, РИК и ОИК, да има поставени камери, които в реално време да показват на избирателите, на медиите, на прокуратурата и не на последно място и на самите кандидати, как протича изборният процес в съответната секция.

Предложенията им включваха още и всички комисии да създадат и поддържат електронни страници в интернет, откъдето избирателите да се информират и да получават новините в реално време - преди, по време на изборния ден, и след това.

"Атака" имаше и предложение социологическите агенции да бъдат извадени от предизборната агитация - събираната от тях информация може да служи на предизборните щабове и на самите кандидати, но не бива да се употребява за насаждане на внушения у избирателите.

В промените, предложени от Волен Сидеров и група народни представители имаше и такова, което касае медиите.

Според него Българската национална телевизия и Българското национално радио трябва да отразяват кампаниите на кандидатите безплатно, защото тези медии получават достатъчно голяма сума от държавния бюджет за да изискват средства за отразяване идеите на кандидатите.

Предложенията на „Атака” обаче бяха отхвърлени още при разглеждането им в Комисията по правни въпроси.

„Защо не искате да приемете тези и други предложения на опозицията”, попита Сидеров и допълни, че там, където се решава българската демокрация трябва да се поставят камери, за да може броенето на бюлетините да минава пред погледа на всички, които искат да го контролират -  българското общество.

Според Сидеров има близо 3 милиона български граждани, които не искат в момента да гласуват, защото не смятат изборите за честни.

„Нека направим така, че да ги убедим, от нас зависи да ги уверим, че можем да направим честни избори”, заяви той.

Лидерът на „Атака” предложи да се предизвика обществен дебат по промените в Изборния кодекс, в който да се включи и президентът.