НЦИОМ: Забраната отказа 4% от цигарите, 28% ги ограничиха

Най-доброто от печата

14-12-2012, 05:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сред пушачите 16% са спрели да ходят по заведения,

Тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места от 1 юни т.г. е отказала от цигарите 4% сред пушачите, а други 28% твърдят, че са ги ограничили. Това показва проучване на НЦИОМ от декември. Пушенето ограничават предимно 50-59-годишни, също и заможни респонденти, твърдят социолозите.

На другия полюс групата е много по-внушителна. Над две трети, или 69 на сто, от анкетираните споделят, че пушат толкова, колкото и преди 1 юни. Още 3% даже твърдят, че пушат повече, показват данните.

Социолозите обаче стигат до извода, че забраната все пак има ефект. 
Сред пушачите 16% са спрели да ходят по заведения, а 18% са разредили посещенията си в тях заради тютюневата забрана. Столичаните, образованите и хората на средна възраст най-често попадат в тези две групи, коментират от държавната социологическа агенция.

Почти половината от анкетираните пушачи твърдят, че излизат навън, за да запалят, когато са в заведение на закрито, а други 15% се въздържат да пушат, докато са там.
Малка група - 11% , сред димящите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. В този контингет попадат предимно млади жители на големите градове.

За 22% от пушачите пък мораториумът върху цигарите не е проблем, защото не ходят по заведения.

Социолозите обаче признават, че твърденията на ресторантьорите и собствениците на заведения за спад в броя на клиентите им май имат основание.

Като теглят чертата на въпрос “Пушите ли?” общо 42% от анкетираните отговарят утвърдително. В тази група повечето са мъже, хора на възраст 30-49 г. и роми, показват данните. В групата на непушачите попадат общо 58% от населението, като 12% сред тях са бивши пушачи, а 46% заявяват, че никога не са хващали цигара.

 В сравнителен план делът на отказалите цигарите с мотив “Заради забраната” е най-малък - едва 4%, показват още данните. Масово - 61 на сто в групата на бившите пушачи, твърдят, че е било техен личен избор да спрат вредния навик. Социолозите от НЦИОМ са на мнение, че такъв отговор може да се тълкува и като стремеж за налагане на личния избор над принудата.

Здравословни причини да откаже цигарите изтъква всеки втори в групата на бившите пушачи, а финансови - над една трета. Малцина - 7 на сто, сред анкетираните в тази група, посочват други мотиви.