Избрани Новини
Кога алкохолът е здравословен?
Качественият алкохол в умерени количества е здравословен
Коледа е семеен празник, а казват, че алкохолът сплотявал хората. Ето защо по Коледа се пие повече алкохол и наздравиците са повече, така че е важно, когато купувате провизиите за празника, да не правите компромис с качеството, за да не ближете раните си след празника – гадене, повръщане, махмурлук. Качественият алкохол, но все пак в умерени количества, е изключително здравословен. А още по-добре е, ако алкохолът е домашно производство (типично българска традиция е варенето на ракия и вино). Тогава поне знаете какво наистина пиете.
Какъв алкохол се пие по Коледа?
Това, обаче, е нова алкохолна вкусотия за българина, позната му предимно от Германия, Австрия (и по-точно Виена, която по Коледа гъмжи от хора, които се разхождат с керамична чаша и горещ пунш в ръка), както и скандинавските държави. В България пунш се продава едва от тази година на коледния базар в София. Иначе е постижимо за всеки да си го забърка в домашни условия. Ето и още малко история, а също и рецепти за горещ пунш.
Хо, хо, хо... и бутилка ром. XVII век е времето, когато на моряците от английската Кралска флота се полагало дневна дажба ром. Но тъй като моряците бързо се опиянявали, била наложена забрана ромът да се пие чист и трябвало да бъде разреждан с гореща вода. С времето водата била заместена от чай (най-вече черен, но може и всякакъв друг по ваш вкус), като към напитката се добавяли също лимонов сок (или лимони) и захар. А името на сгряващата и ароматна напитка грог идва от прякора на адмирала Едуард Върнън – Старият Грог, забранил консумацията на чист ром от моряците. В България грог може да си поръчате в много заведения или да си го направите в домашни условия, като съотношението чай-ром е 4:1. Поради приятния си аромат и сгряващия ефект грогът е предпочитана напитка по коледните празници и през цялата зима.
В България виното е на особена почит, дотолкова, че много българи предпочитат сами да си го произвеждат. А Коледа без червено вино на трапезата е немислима. Ето една не особено сложна, но пък много вкусна: 1 л. Червено вино, 250 гр. Захар (може да се замени с мед), две нарязани на кубчета ябълки, 20 зърна черен пипер, 5 зърна карамфил, канела, резени лимон или лимонов сок. Всичко това се кипва и се пие горещо.
Освен вино, по Коледа в България се изпиват и промишлени количества ракия. Развеселяващият, сгряващият и лечебният ефект на българската напитка многократно се подобрява след затоплянето на ракията и прибавянето на малко захар и, по желание, други ароматни подправки. Наздраве!
Заради високото съдържание на витамин C в цитрусите и силните лекарствени свойства на билките – съставна част на гореизброените алкохолни напитки, грогът, греяното вино и пуншът предпазват от скорбут, подобрява имунитета, действат сгряващо и лекуват редица простудни заболявания. Горещите и ароматни алкохолни напитки са подходящи и за възстановяване след инфекциони заболявания, добри антиоксиданти са и забавят стареенето (особено виното), а също има и съдоразширяващ ефект, подобряват кръвообръщението. Според холандски проучвания пък консумацията на алкохолни напитки намалява риска от диабет.
Топ Новини