Сюзън Райс не иска поста на Хилъри Клинтън

Свят

14-12-2012, 07:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обама е приел молбата й и е заклеймил нападките срещу нея като "нечестни"

Сюзън Райс е помолила президента Барак Обама да не я избира за следващия държавен секретар на САЩ.

Тя беше остро атакувана, след като в качеството си на посланик на Щатите в ООН, направи противоречиви коментари след атентата на 11 септември в Бенгази, при който загинаха четирима американци.

Райс принадлежи към близкия кръг на Обама и името й беше често споменавано като приемник на Клинтън.

В писмо до президента Райс допуска, че ако кандидатурата й за висшия дипломатически пост бъде издигната, процесът по одобряването й ще бъде дълъг и непродуктивен. Поради което настоятелно иска от стопанина на Белия дом името й да не бъде повече предмет на обсъждане като вариант за шеф на Държавния департамент.

Обама е приел молбата на Райс и е заклеймил нападките срещу нея като "нечестни". След като я похвали като пример за служител на страната, президентът заяви, че Райс ще продължи да бъде посланик в ООН.

С оттеглянето на Райс от надпреварата за ръководството на Държавния департамент като фаворит за него се очертава сенаторът-демократ Джон Кери.

Президентът още не е решил кой ще замести Леон Панета като шеф на Пентагона. Също така трябва да избере и нов шеф на ЦРУ, след като ген. Дейвид Петреъс си подаде оставката за извънбрачна връзка.