ВМЗ-Сопот втори ден стачкуват в кучешки студ

Животът

14-12-2012, 08:03

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Решението за безсрочни протести е категорично

Ефективната стачка на работниците във ВМЗ Сопот продължава втори ден. Синдикатите от КТ „Подкрепа“ са неотлъчно до стачкуващите, както беше вчера. Работниците настояват за изплащане на забавените заплати от 3 месеца насам, както и за оставката на директора Иван Стоенчев, предаде Бтв.

Само преди три седмици ръководството на ВМЗ сключи споразумение със синдикатите и пое ангажимента до края на ноември да изплати на работниците аванса за октомври и заплатата за септември. На 12 декември обаче се оказва, че вече три месеца оръжейниците преживяват с по 60 лева.

Някои от работниците живеят вече без ток. Нямат пари да си платят сметките, а други са осъдени от банки и частни съдебни изпълнители описват имуществото им. Родителите нямат пари дори да изпратят децата си на училище. Някои от стачкуващите се оплакаха, че не са получили никаква помощ от БЧК, въпреки настояването им.

Вчера от ръководството обещаха „евентуално“ някакъв аванс за работещите. Те обаче са решени на безсрочен протест, докато не получат всичките си заплати.