"Мъртвите души" - аут от изборните списъци, искат от ВМРО

Политика

14-12-2012, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ узаконява изборните фалшификации, винят ги войводите

Предлаганите от ГЕРБ промени в изборното законодателство са скандална подготовка за изборни фалшификации.

Затова заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и юридическият съветник Карлос Контрера отново ще внесат в деловодството на Народното събрание предложенията на партията за промени.
В предложенията на ВМРО се настоява:
- да се въведе задължително гласуване, съчетано с образователен ценз;
- да се приложи принципът на уседналост и гласуването зад граница да бъде само в български дипломатически и консулски служби;
- да се провежда активна регистрация на избирателите, за да се изчистят т. нар. „мъртви души“ от избирателните списъци.
От партията са убедени, че тези, промени ще обезсмислят купуването на гласове не само в циганските махали, но и ще попречат на „задушаването“ на волята на българските граждани с фалшиви гласове от Турция.

"Изчистването на вероятните около милион „мъртви души“ от избирателните списъци ще попречи на техническите фалшификации по време на изборите. Тогава ще има ясна представа за реалната тежест и „цената“ на изборните мандати, а партиите няма да получават държавна субсидия за несъществуващи избиратели", твърдят войводите.
 
"Предлаганите от ПП ГЕРБ промени в Изборния кодекс са очевидна подготовка за манипулации и фалшификации на резултатите догодина. Предложенията да отпаднат подписите под протоколите за наблюдатели при броенето на изборните протоколи в СИК, както и удължаването на времето за гласуване до „тъмна доба“ недвусмислено говорят, че управляващата в момента партия се готви да повтори срамните сцени от последните избори, когато депутати на същата тази ГЕРБ влачеха чували с бюлетини.
 
Тези скандални нарушения на закона бяха повод Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) да отправи остри критики и препоръки, които управляващите сега игнорират. Преди година от Организацията настояха „България да възстанови справедливите избори", припомня заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. 

ВМРО призовава всеки политик да работи в полза на гражданите, а не да ги използва като инструмент за вземане на властта.