В ГЕРБ сърдити на опозицията, и те бойкотират Изборния кодекс

Политика

14-12-2012, 16:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Липсата на кворум провали Изборния кодекс

Законопроектът остава за 2013 година, закани се Фидосова

Парламентарната група на ГЕРБ спира обсъждането на промените в Изборния кодекс, докато не последва извинение от страна на БСП и ДПС.

"Другата седмица законопроектът няма да бъде в програмата на Народното събрание и въобще няма да бъде изведен в дневния ред на парламента - нито преди, нито след Коледните и Новогодишните празници, ако от опозицията не дойдат и по надлежния ред не им се извинят", закани се председателят на правната комисия Искра Фидосова на брифинг в Народното събрание.

От правно естествено, ако не бе продължено разглеждането на текстовете от Наказателния кодекс, гласуваните досега текстове на промените нямат сила и продължава да действа Избирателният кодекс в неговия предишен вариант.

"Няма да продължим изобщо при такова поведение на опозиция", повтори отново Фидосова.

"Нито едно от предложенията на ГЕРБ не е за фалшифициране на изборите", подчерта тя.
Според Искра Фидосова целта на опозицията е да се стигне до хаос и до касиране на парламентарните избори.

"Има Изборен кодекс, който получи висока оценка. Това е действащият закон, който иска да го променя, да дойде в условията на диалог, не с извиване на ръце, не с ултиматуми, не с лъжи, да заповяда. Където решат да ни поканят", каза Фидосова и продължи:

"Те не спряха да ни обсъждат с всяко едно изказване, че ние сме направили предложения, с които ще манипулираме и фалшифицираме изборите. Нито един от текстовете, които ние обсъждаме, не е наш. Това са техните предложения".

Както е известно тази сутрин редовното пленарно заседание пропадна и прерасна в поредния скандал между управляващи и опозиция. Народните избраници трябваше да продължат с обсъждането на промените в Изборния кодекс, заради което бе отменен и парламентарният контрол. Кворум обаче така и не се събра.

ДПС и Коалиция за България настояха за започване на спешни консултации между парламентарните групи. Те заявиха, че заради Изборния кодекс могат да информират всички европейски институции и целия дипломатически корпус.

"Ако все пак ГЕРБ успеят да прокарат тези скандални промени, ще искаме вето на президента върху Изборния кодекс, ще информираме всички европейски институции, и по този въпрос цялата опозиция трябва да си взаимодейства", коментира лидерът на левицата Сергей Станишев.

Лютви Местан от ДПС пък заяви, че силовото налагане на Изборния кодекс може по време на вота догодина да породи непризнаване на изборните резултати.

Според Местан хора като Искра Фидосова не са от тези, които вземат решенията, а са изпълнители на политическа поръчка на премиера и вицепремиера Цветан Цветанов. Задачата е била да се приемат всички предложения на ГЕРБ в Изборния кодекс и да се отхвърлят всички предложения на опозицията. Другата цел е била да се допуснат разточителни заседания, защото имат интерес от този театър, смята Местан.

Екатерина Михайлова и Мартин Димитров заявиха, че Синята коалиция съзнателно е бламирала регистрацията на депутатите си в пленарна зала, за да покаже отношение към текстовете, които се приемат в Изборния кодекс и начина, по който те се приемат. Сините депутати настояват за среща на политическо ниво с участието на всички партии, за да се постигне някакъв вид споразумение за съществена промяна в текстовете на Изборния кодекс, както и за нов начин на приемането им.