Българите явно не обичат да пушат трева

Общество

14-12-2012, 14:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

81% от пълнолетните против легализирането на леките наркотици

81% от пълнолетните българи са против легализирането на леката дрога, в това число и на марихуаната, сочи социологическо изследване на НЦИОМ.


Подобна възможност изглежда особено неприемлива за хората на възраст над 40 години, за живеещите извън столицата, както и за жените.

 

Мнозинството у нас заема категорична позиция, която засега трудно би могла да бъде повлияна от аргументите, изтъквани в подкрепа на подобна мярка. Против легализацията на леката дрога са и 69% от интервюираните лица на възраст под 29 години.


11% от всички анкетирани се обявяват за легализиране на леката дрога и по-специално на марихуаната. 7% от тях, обаче, уточняват, че е нужно да се въведат определени ограничителни условия, а 4% приемат безусловно идеята. Подкрепа за легализацията на леката дрога изразяват предимно млади, високообразовани и платежоспособни хора.

 

"Легализирането на марихуаната не е нещо шокиращо, макар и слабо разпространено по света. За Европа, например, в Чехия и Холандия има разрешени минимални количества. Тази година щати в САЩ също приеха закони, които позволяват пушенето. Българите все още обаче не възприемат такива промени", твърдят социолозите на НЦИОМ.