16 нови детски градини строят догодина в София

Мисия София

14-12-2012, 15:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фандъкова доволна, разшири детска градина в "Илинден"

Работим активно за увеличаване на местата, заяви Фандъкова

16 нови детски градини строим в София догодина, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес присъства на разширението към детската градина 52 ОДЗ "Илинденче".

"За пръв път имаме средства, предвидени за строеж на нови детски градини от държавния бюджет", заяви Фандъкова.

"През цялото време, освен строителство, правим и проектиране, което става с активното участие на районните кметове. Новите детски градини ще са цялостно енергийно-ефективни, със 100 % достъпност, строени по най-съвременни стандарти", добави още тя.

"Това е 52-та нова детска градина, която сме построили, откакто аз работя в общината досега. Не мога да се съглася с думите на един общински съветник от БСП, според когото имаме сбъркани приоритети, по отношение на детските градини. Приоритети са ясни – увеличаване на местата в градините, но и реконструиране и модернизиране на съществуващите, защото те бяха в ужасен вид", каза кметът.

По думите й най-големият проблем в столицата остава в яслените групи.

"Ние си поставихме ясни приоритети, ресурсът никога не е достатъчен. Започнахме от най-големите, за да осигурим на децата – предучилищното им образование. Сега работим активно за 3 и 4-годишните. Още преди 2 години недостигът на места за първа група беше свален от 4 000 на 2 800 в тази възрастова група. В някои райони е напълно преодолян проблемът за възраст – 3-6 години. Над 80% е обхватът на децата в детските градини. Това е съизмеримо с европейските стандарти. За 2013 г. са предвидени 1600 нови места", допълни Йорданка Фандъкова.