Журналист: Сотир Цацаров е близък на олигарха Георги Гергов

Животът

14-12-2012, 14:25

Снимка:

© Getty Images

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Твърдението е на Асен Йорданов, който представи докладът "Корупция и връзки с организираната престъпност"

Журналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов пуснаха сигнал срещу Сотир Цацаров, който е номиниран за главен прокурор на страната.

По този повод Асен Йорданов в интервю за КРОСС коментира “Този сигнал фактически представлява разследването, което сме направили, всъщност ние разследвахме и искаме да има ясното в българското общество и правото да знае кой ще бъде главен прокурор на републиката. Това е една ключова фигура, от изключително важна институция, от която зависи изобщо правораздаването в страната и всички кандидати ние ги подложихме на един мониторинг. Искахме да покажем какви хора са всъщност те. Бъдещият главен прокурор трябва да бъде не само професионално, но и морално чист.

Това, което излезе за Сотир Цацаров, много силно ни обезпокои и ние зададохме своите логични въпроси към Сотир Цацаров за разминаванията, които се получаваха. Всички тези са доста смущаващи около неговото имотно състояние, около данните, които съществуват в агенцията по вписванията и т.н. дарения, които той е получавал според агенцията по вписванията за симулативни цени, които са посочени при покупко-продажба на недвижими имоти около неговата съпруга и отговор не получихме.

Никакъв адекватен отговор от Сотир Цацаров не получихме!

Както и не получихме простичките документи, които искахме да опровергае, всъщност, което предизвиква съмнение в неговата чистота. Освен това получихме сигнали за много обезпокоителни обвързаности с олигарси от Пловдив, за съставяне на различни документи и в полза на един пловдивски олигарх, който е лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов и обсебването по този начин на общинско и държавно имущество.

Като пак искам да подчертая, че това, върху което ние се основаваме се гради изцяло на документи, на свидетелски показания и на извадки от една официална държавна институция каквото е агенцията по вписванията. Тоест ние нямаме нищо против личността на Сотир Цацаров, но имаме против това главен прокурор на България да стане човек и личност, които не могат да докажат своята професионална и морална чистота.