С 20 милиона ремонтират църкви и читалища в страната

Региони

14-12-2012, 15:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Оправят и пътища с парите от субсидията

Още 30 проекта от Програмата за развитие на селските райони  бяха одобрени днес, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

Те са по мерките 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”.

Общата субсидия за тях е на стойност 20 560 108 лв. 20 от одобрените проекти ще получат 11 899 250 лв.

От тези средства 7 738 030 лв. ще бъдат използвани за ремонта на 16 църковни храма.

6 от проектите идват от област Монтана и област Шумен, а 4 – от областите София и Велико Търново. Сред тях са Манастир „Св. Атанасий Велики” в с. Неделище, обл. София, църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Кълново, Шуменско и църквата „Св. Йоан Предтеча” в гр. Брацигово.

До момента ДФ „Земеделие” е одобрил общо 156 проекта за ремонт на религиозни храмове в цялата страна.
Останалите 4 проекта по мярка 322 предвиждат ремонта на две читалища в общините Мадан и Минерални бани, както и благоустрояването на тротоари, площади и улично осветление в общините Ветрино и Полски Тръмбеш.
Одобрените проекти по мярка 321 са 9 на брой, с общ размер на субсидията 8 304 608 лв. Три от тях са за ремонт на водопроводи в общините Минерални бани, Белово и Харманли. В общ. Минерални бани ще бъде ремонтиран и общински път. Със средства по програмата също така ще бъдат обновени читалище „Зора 1887” в с. Горна Липница, обл. Велико Търново и читалище „Христо Ботев 1929” в с. Дондуково, обл. Монтана. Общ. Павел баня ще създаде изложбена зала с интерактивна мултимедия и ателиета за стари занаяти в с. Турия и ремонтира часовниковата кула в с. Габарево. В гр. Бяла ще бъде ремонтиран културен център, а общ. Ветрино ще изгради информационен център за предоставяне на услуги за бизнеса в общината. Със средства по мярка 321 общ. Своге планира да изгради спортен парк и площадка за фитнес, да ремонтира и обзаведе детски клуб и читалище, както и дa достави минибус, адаптиран за хора с увреждания.
Последният одобрен проект е за насърчаване на туризма. Със средства по мярка 313 община Минерални бани ще обнови туристическата еко-пътека „Айкаас-Калето”, изгради атракции на открито и места за отдих.