Японци с апетити да инвестират у нас

Политика

14-12-2012, 16:33

Снимка:

МИЕТ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Добрев ни рекламира в Токио

Три японски компании заявиха, че имат интерес да инвестират в България по време на българо-инвестиционен форум в Токио, в който участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).
Събитието в японската столица е организирано от Българската агенция за инвестиции и е под егидата на Японската организация за външна търговия JETRO и Министерството на външните работи на азиатската страна. Повече от сто японски компании присъстваха на форума, за да се запознаят с предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация.
Японската компания „Фуджикура“, която произвежда авточасти и кабелно оборудване, прояви интерес да развива свой бизнес в страната ни, а компанията „Сумитомо Кемикъл“ ще проучи възможностите за инвестиции в селското стопанство у нас. Японският представител на електронната индустрия „Мурата“ заяви желанието си да сключи споразумение със „София тех парк“, за да разработва своята продукция в България.
България предлага най-добрата среда за инвестиции в Европа, каза министър Добрев пред участниците във форума. Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност и стратегическото географско положение на страната и я превръщат в подходяща инвестиционна дестинация.

Министър Добрев даде примери пред японските си домакини за част от световните гиганти, които вече са избрали нашата страна за своя бизнес – HP, Liebherr, Lufthansa Technik, SAP, Aurubis и други вече работят в България. Към нашата страна проявяват интерес и най-големите компании в областта на аутсорсинга. В момента БАИ работи по повече от 9 проекта на европейски компании, които искат да преместят аутсорсинг бизнеса си в България, заключи Добрев.