Пампорово, Банско и Боровец откриват ски сезона утре

Животът

14-12-2012, 21:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На Витоша - в неделя

Три зимни курорта откриват новия ски-сезон в събота – Банско, Пампорово и Боровец. В неделя се очаква да бъде открит ски-сезонът и на Витоша. В Банско новият ски сезон 2012 - 1013 ще започне с популярното състезание „Победи шампионите”, където всеки ски любител ще има възможността да пробва скоростта си в директна надпревара с трима легендарни скиори, които ще се спуснат преди тях – супер шампиона Марк Жирардели, най-добрия скиор на България за всички времена Петър Попангелов и самия Херминатор – австрийската легенда Херман Майер, за който това ще бъде и първата му визита в България. Атракция ще бъде играта „Търсачи на съкровища”. В тази игра стотици фенове ще копаят снега за награди.

 На 15 и 16 декември официално ще се даде старт на сезон 2012/2013 в Пампорово. През двата дни на откриването лифтовете ще бъдат безплатни. Официалната програма по откриването ще започне в 10:00 часа в събота на плац Студенец. През 2012 година са закупени нови оръдия за изкуствен сняг от последно поколение, осигуряващи 20% по-голяма произдводителност на изкуствен сняг, предаде агенция "Фокус". Обновено е оборудването в захранващата помпена станция в курорта с цел увеличаване на капацитета на системата за изкуствен сняг. През сезон 2013/14 се очаква модерната система за изкуствено заснежаване да експлоатира 100% от капацитета си, което да направи Пампорово курорта с най-бързото и плътно покритие с изкуствен сняг в България. За деня на откриването за улеснение на местните жители ще има организиран безплатен транспорт от Чепеларе и Смолян, който ще се движи по график към Пампорово и обратно.

С откриването на сезона ще заработи и част от Фън парк Пампорово. През активния сезон паркът разполага с две специализирани линии изпълнени с различни уреди, боксове, рейлове, виражи и скокове.

През сезон 2012/2013 Пампорово ще бъде домакин на Европейска купа FIS за жени, Световно първенство за ски инструктори, зимното байк състезание - Winter Bike Duel 2013, Националния шампионат по ски и сноуборд свободен стил - Pamporovo Freestyle Open, Купа Пампорово FIS и др.

Новият ски-сезон в Боровец ще бъде открит с безплатно използване на съоръженията в курорта в събота, 15 декември. Програмата започва в 14.00 часа със снежно шоу, забавни игри и конкурси за деца и възрастни на плаца и пистите пред хотел „Рила”. За всички любители на силните усещания по същото време ще има Freestyle демонстрации. От 17.00 до 20.00 часа организаторите са подготвили шоу-програма с водещ Орлин Павлов. Ще участват Brazz VilDJ, които ще се изправят "срещу" хора на Самоковските баби. Гостите ще могат да вземат и парче от най-голямата самоковска питка с късмети и да се хванат на най-дългото самоковско хоро. В 18.00 часа на пистата пред хотел „Рила“ ще има огнено ски шоу.