Ченгета, преоблечени като кантонери, хванаха шумкар

Крими

15-12-2012, 06:00

Снимка:

NPS Photo

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Повече от месец престъпникът живеел като горянин в Балкана

Полицаи от РПУ Руен, маскирани като кантонери, заловиха опасния рецидивист Илия Петров, по прякор Мишката, който едва не закла възрастна жена преди броени дни, предаде в. "Труд".

Повече от месец престъпникът живеел като горянин в Балкана. Спял в непристъпна пещера, до която се стигало по кози пътеки. Вътре си палел огън, за да се грее. През деня спял, а нощем излизал да мишкува. Оттам идвал и прякорът му, казват местните хора.

Крадял предимно хранителни продукти - хляб, сирене, суджуци, салам, буркани с печени чушки и лютеница. Плячката криел не само в пещерата си, но и по хралупи и землянки, разказа Пламен Христозов, шеф на РПУ Руен.

59-годишният Илия Петров е родом от бургаското село Люляково. Отдавна продал бащината си къща, изял и изпил парите. После започнал да краде. Имал 12 присъди и от 20 години лежал по затворите. Когато го пускали, започвал отначало. Тъй като нямал дом, ходел да спи по изоставени кошари, напуснати къщи и плевни. Преди години открил пещерата и решил да се засели в нея.

Отначало Мишката обирал магазини и павилиончета, но после започнал да влиза нощем по домовете на хората и да обира мазетата и хладилниците им. На всичко отгоре откраднал ловна пушка и никой не знаел дали не ходи въоръжен с нея. Последната си присъда от 2 години и половина затвор изтърпял наскоро. Излязъл предсрочно, защото работил в затворническо общежитие.

"От 20 октомври е на свобода. Получихме информация, че се е скрил в пещерата, наблюдава селото и може нощем да слиза да краде", разказаха жители на Люляково. 
В последните 2 седмица Мишката нападнал 5 къщи на хора от родното си село и близкото Завет.

След падането на първите снегове отпреди 2 седмици освирепял от глад. За пръв път в бандитската си биография се опитал да извърши грабеж.

Една нощ Илия влязъл в приземния етаж на къщата на самотна 80-годишна старица в село Завет. Мислел, че пенсионерката спи на горния етаж, но се оказало, че се лъже. Жената била там и го попитала какво иска. Мишката извадил нож, опрял го в шията и изкрещял: "Ще те убия, давай парите!".

Възрастната жена се разплакала: "Нямам дори и едни лев!", ридаела тя. Започнала до го моли да я пусне. Ножът я порязал и от врата шурнала кръв.

Мишката лично преровил всяко кътче на дома и разбрал, че бабата не го лъже. Не можал да открие дори нищо за ядене и си тръгнал с празни ръце. Ранената се обадила на дъщеря си, която извикала полиция.

След това нададение на Мишката възрастните хора в района изпаднали в паника. Вечер залоствали здраво вратите и пускали кучетата.

"Разбрахме, че Петров обикаля край жп линията между Люляково и Завет и решихме да го надхитрим. Той познава района от дете и знае всяко дърво в Балкана. Затова в гората нямаше смисъл да го търсим", разказаха полицаите.

Двама от колегите им се преоблекли като кантонери и започнали да обхождат линията. Не чакали дълго. На втория ден Мишката се появил. Изобщо не се усъмнил, че това са преоблечени ченгета.

Отишъл при униформените жепейци да им поиска цигара и огънче и да разменят по някоя приказка. "Кантонерите" му дали да запали, изчакали удобния миг и светкавично го закопчали с белезници. В момента Мишката чака поредната си присъда, с фаталния номер 13. Освен за обирите този път той ще отговаря за закана с убийство и грабеж и като рецидивист може да получи дълъг срок зад решетките.