Спор в кабинета за 10 000 чиновници

Най-доброто от печата

15-12-2012, 07:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дянков остана сам в опита си да сложи край на безотчетното множене на чиновниците

Финансовото министерство се оказа сам срещу всички в правителството в опита си да сложи край на безотчетното множене на чиновниците. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание на 12 декември.

Ведомството предлага да се сложи край на практиката министерствата да назначават чиновници извън официалния си щат по силата на постановление от 1996 г. Чрез него на практика щатът може да се завиши с до 10%, които не влизат в официалните отчети за числеността на администрацията. По информация на “Труд” става дума за около 10 000 души.

По постановлението се назначават основно технически или младши кадри, които вземат минимална работна заплата. Предложението на МФ е наетите в заварено положение да останат, но оттук нататък да не могат да се назначават нови хора. “Този въпрос трябва да бъде един път завинаги решен. Ако смятаме, че някъде са необходими допълнителни бройки, ние трябва да сложим на масата и да кажем - числеността на администрацията е такава. Защото, когато рапортуваме каква административна реформа сме направили, ние казваме само част от истината, защото този скрит щат продължава да съществува”, посочва на заседанието на кабинета зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. 
Куп министри обаче се противопоставят на Горанов, като настояват старата практика да се запази. “Господин премиер, това са ни чистачките и шофьорите”, реагира регионалният министър Лиляна Павлова. “Това касае не само администрацията, а и Българската армия. Ако беше за администрацията, аз нямам нищо против”, посочва и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Вицепремиерът Цветан Цветанов, министрите Нона Караджова, Вежди Рашидов и Десислава Атанасова също са против. В крайна сметка премиерът отлага въпроса за идната сряда. “Аз мисля, че вие не разбирате. Няма да лъжем обществото, както са лъгали от 1996 г. до сега. Ако му трябват на Ангелов 10 души, ще му направим министерството с 10 души повече”, отсича премиерът.