Герберите угасиха свещите!

Най-доброто от печата

15-12-2012, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да има никакво значение кой как гласува, важно ще е кой как брои

Не може да се отрече, че ГЕРБ се грижи за партийните си активисти. Последният пример - с отказа си да допусне членове на опозицията в ръководствата на районните избирателни комисии партията освобождава членовете си от задължението да мъкнат като хамали чували с бюлетини на "бременни" другарки по време на изборите и някакви нахални вестници да ги снимат. Направо товар свалят от плещите им. 

Знаете как беше досега - разни гербери трябваше да висят по нощите в секционните комисии, после да се вмъкват нелегално в районните комисии, а накрая, по първи петли, да криволичат по улиците, с тежки чували... Неприсъща работа за партиен активист. Сега, като няма член на ръководството на СИК от опозицията, всички шашми ще стават в топли стаи и по електронен път, т.е. модерно и цивилизовано. Както би казал Алеко: "Сега и председателят е наш, и зам.-председателят, и секретарят. Само наблюдателите малко шават, ама ще им отрежем куйрука."Вярно е, че в изборния ден почти всички желаещи могат да присъстват в училищната стая, където се гласува. Дори по време на броенето най-яростният критик Мая Манолова пак може да наблюдава. Резултатите от вота се залепват на вратата. А в една СИК няма само ръководство, има и членове. Както е и вярно, че по време на тройната коалиция в ръководството на ЦИК имаше само хора от тройната коалиция - председател, зам.-председател, секретар. 

Проблемът на ГЕРБ обаче е, че за простотията има и сегашно време. Дежурното оправдание: "Тия преди нас не правеха ли същото", е резонно, но точно то съсипа целия преход. А ГЕРБ твърдеше, че ще се различава от предшествениците си. Не би... Не само че не се различава, но и ги надминава. И поради факта, че в редиците си няма изтънчени и обръгнали в изборните детайли спецове, каквито имат БСП и ДПС, действа като слон в стъкларски магазин - и с идеите за промени, и с абсурдно-комичната им защита. 

Сталин бе казал, че не е важно колко и как са гласували, важно е кой брои резултатите. Милиционерската ни власт е на път да претвори наблюденията на Коба - вече няма да е важно дали управляващите са занесли 100 оки ракия в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите. Щото комисията е на ГЕРБ и няма значение кой как гласува и колко е изпил преди това После Борисов може спокойно да каже: "Опозиционните кандидати се провалиха позорно". 

Действията на ГЕРБ днес означават, че когато падне мрак, еднородното ръководство на бъдещите секционни комисии ще подписва каквито си иска протоколи и ще ги праща нагоре по веригата. ГЕРБ не работи за развитие на демокрацията, ГЕРБ прави така, че в бягството към победата да има по-малко препятствия. Точно така се правят фалшификации - със законно гласуване по нощите или поне до 21-22 часа, с непублична работа на секционните комисии и някаква псевдооткритост, записана в закон. Щели да сложат 1 камера в ЦИК и по една статична камера в РИК и с това да гарантират прозрачност? А камери в 11 500 СИК няма ли да сложат, щото там се вършат фалшификациите. Пак да припомним Алеко, който преди почти 120 години написа как се правят фалшификации - "чрез угасвание свещите или взимание списъците". 

Неприемането на нито едно предложение на опозицията може да има логично обяснение в главата на Искра Фидосова, на друг представител на монтанската правна мисъл или ръководител на някоя хунта, но не и на демократ. Това е все едно да дадеш на някой и хляба, и ножа, а после да го чакаш да ти гарантира свободата и независимостта. "Свобода ли? Ще види опозицията в неделя една свобода, че ще я помни до живот".

Чух довод - ако има представител на опозицията в ръководството, той ще блокира работата на секционната комисия... Чудно е, че досега никой през прехода не се сети за такъв довод. Не е чудно обаче откъде идва този страх - той се появи, след като президентът Росен Плевнелиев успя с едно неприсъствие да блокира работата на Конституционния съд. Т.е. сега ГЕРБ се страхува, че опозицията ще възприеме челния подход на колегата им... Изгониха опозицията от ръководството на комисиите; ограничиха застъпниците, но и забраниха да се сменят; орязват правото на партиите дори да получават протоколи с изборните резултати; правят законно гласуването по тъмно; приемат, че ЦИК, а не законът ще определя коя партия колко мандата е спечелила; правят необжалваеми някои решения на ЦИК... Нямам идея защо ГЕРБ действат така грубо, след като бяха спипани на президентските избори в оная история с чувалите. Имаше снимки, имаше свидетели. Те вече загубиха доверие как се справят с изборите и вместо да го възстановят, тръгнаха като багер през нива. 

Нещо повече - в сряда през нощта Фидосова призна, че официалните изборни резултати в сайта на ЦИК, резултатите, публикувани в бюлетина на ЦИК, и тези, които излязоха на дисков носител, се различават. Верни са резултатите на диска. На сайта и на хартия - са грешни!!! Да кажеш година по-късно, че публикуваните резултати от изборите не са верни, е... нямам думи. Фидосова може да истерясва в пленарна зала колкото си иска, може да недоволства от предположенията на опозицията, че ГЕРБ смята да фалшифицира изборите, но фактът си е факт - когато ЦИК пуска грешни резултати, как да очакваш, че СИК няма да духне свещите и да брои на ум. 

Всичко това е важно. Далеч по-важно от температурите навън и телефонния тероризъм в мола, за които ми проглушават ушите телевизиите. Важно е, защото досега начинът, по който България прави избори, акумулираше доверие, а не предизвикваше въпроси. Важно е, защото изборите са едно от нещата в тази страна, които не трябва да се правят арогантно. Защото изборите наистина не са партиен процес, а обществен. Те ме интересуват толкова много, колкото и за какво харчи държавата парите ни. 

ГЕРБ не бива да гасят свещите...Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"