Касапницата в САЩ – дело на син на учителка

Убитите двайсет дечица са на възраст от 5 до 10 години

Най-малко 26 души, от които 20 деца, бяха застреляни по време на кървава касапница в начално училище в американското градче Нютаун, ката Кънектикът.

Убитите дечица са на възраст от 5 до 10 години.

Извършителят на масовото убийство е 20-годишният Адам Ланза, син на учителката Нанси Ланза. След като убил собствената си майка у дома им, той отишъл в детско-образователния център "Санди Хук" в един кварталите на града.

После открил безразборна стрелба, при което на място са загинали 18 дечица. Други две са се поминали в болницата. Накрая масовият убиец си теглил куршума. На местопрестъплението са намерени два пистолета - "Глок" и "Сиг сауер". Отдселно в колата му имало полуавтоматична пушка.

Първоначално бе съобщено, че извършителят е 24-годишният му брат Райън Ланза. но самият Райън сътрудничи на следствието и твърди, че от години не е общувал с брат си.

Сред загиналите са също директорът на училището и училищният психолог.

Нютаун е малко градче, което се намира на 128 км североизточно от Ню Йорк.
 
Това е втората по брой жертви касапница в американско училище след аналогичното престъпление през 2007 г. в щата Вирджиния, когато загинаха 32 души.

Президент Барак Обама се просълзи и трудно се овладяваше при първата си публична реакция след трагедията.

"Повече от загиналите бяха деца, красиви малки деца на възраст между 5 и 10 години... Целият живот беше пред тях с рождените дни, дипломите, сватбите, собствени деца... Самият аз съм баща и ми тежко за случилото се..."

Тук Обама спря за няколко секунди и няколко пъти избърса сълзите от очите си.

"Сред загиналите са и учители, мъже и жени, посветили живота си да помогнат на нашите деца да осъществят мечтите си", заяви Обама с треперещ глас в обръщението си, направено в Белия дом.

Държавният глава окачестви стрелбата като "безсмислен акт на насилие", "отвратително престъпление" и заяви, че чувства "съкрушителна скръб".

Той не пропусна да отбележи, че подобни изстъпления често стават в САЩ.

"Трябва да направим всичко, за да сложим край на инцидентите със стрелба в училищата", каза още той.

Президентът обяви национален траур и нареди американският флаг да бъде спуснат наполовина в Белия дом и държавните учреждения. Мярката ще бъде в сила до изгрев слънце на 18 декември.

Съболезнования до Барак Обама изпратиха френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън, председателят на Еврокомисията Жозе Барозу,австралийската премиера Джулия Гилард, както и британската кралица Елизабет Втора.

Европейски лидери, присъединявайки се към хората от целия континент, изразиха ужаса си от касапницата, съобщава Ройтерс.

В открито писмо до президента Барак Обама френският президент Франсоа Оланд заяви, че е шокиран от случилото се и че изказва дълбоко съжаление от този акт на неописуемо насилие,
довел до толкова много жертви.

Британският премиер Дейвид Камерън каза в своя декларация, че "мислите му са с наранените и онези, които са изгубили свои любими същества".

"На човек му се къса сърцето, като мисли за онези, чиито деца бяха лишени от живот на толкова крехка възраст", пише Камерън.

От името на Европейския съюз съболезнования до близките на жертвите, президента и народа на САЩ изказаха шефката на дипломацията Катрин Аштън и председателят на ЕК Жозе Барозу.

Канадският премиер Стивън Харпър написа в Туитър: "Каква потресаваща новина. Канадците се молят за учениците и семействата в Кънектикът, засегнати от това безсмислено насилие."

 

Снимки от чудовищната трагедия вижте ТУК