40 дни от кончината на патриарх Максим

Общество

15-12-2012, 08:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Литургията ще бъде отслужена в Троянския манастир

В съборния храм "Успение Богородично" на Троянската Св. Обител от 9,00 ч. ще бъде отслужена Заупокойна Св. Литургия в памет на българския патриарх Максим.

 

Литургията ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод в съслужение с архиереи на църквата.

 

Днес се изпълват 40 дни от мирната и блажена кончина на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим (1914-2012), съобщават от Светия синод.

 

„Със свещено и искрено преклонение отдаваме достойна почит на нашия блаженопочивш Предстоятел, чийто живот бе изпълнен с ревностно и жертвоготовно служение на Бога, на родната Българска православна църква – Българска Патриаршия, на благочестивия български народ и на патриотичния дълг към Отечеството, заявяват от синода.

 

“Земен – иночески и първосветителски живот, благодатно просветен от мъдростта, вярата, надеждата и любовта, преминал към небесен, в който вкупом с ангелите, светиите, праведниците и всички Божии угодници, просияли в святост, вярваме, че блаженопочиналият Български патриарх Максим продължава да се моли за единството на Българската православна църква, светото Православие и всички нас – чеда на Майка България. Стожер на истината! Ангел на мъдростта! Апостол на радостта! Свят вестител на благостта! Вечна и блажена да бъде светлата ти памет, Светейший владико!”, се казва във възпоминанието на Светия Синод.

 

Българският патриарх Максим почина на 6 ноември в болница Лозенец. Хиляди българи му отдадоха почит през следващите дни. Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир.