Цветанов: Четирима са атентаторите от летището

Крими

15-12-2012, 11:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Вътрешният министър отказа да коментира дали в случая става въпрос за международна терористична мрежа

Трима или четирима са атентаторите, които предизвикаха унищожителния взрив на летището в Бургас на 18 юли. Това обяви пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов.

Бомбаджиите не са влизали преди в страната ни, посочи още министърът. Според неговите данни те са дошли от европейска страна, където са се движели с истинската си самоличност. У нас обаче влезли с фалшиви паспорти на граждани на САЩ, с които наемали хотели и коли под наем. 

Само преди дни обаче премиерът Бойко Борисов, който бе на обиколка в Бургаско за Никулден, посочи, че атентаторите са идвали у нас и преди взрива на летището и дори влезли в страната ни с реалните си имена.

Напредък в разследването през последните седмици имало. "С евроатлантическите ни партньори сме в правилна посока и ще има конкретни резултати, които скоро ще обявим публично", каза вътрешният министър. 

Той уточни, че се знае точно колко са били атентаторите, а на някои от тях е разкрита самоличността. Сред терористите няма българи, уточни министърът.
Те са влезли у нас 20 дни преди атентата, допълни той. Заради възможността за свободно придвижване на хора, службите у нас не са имали възможност за изпреварваща информация, изтъкна вицепремиерът. И допълни, че няма как да се следят на сто процента милиони свободно движещи се хора. 
Той обаче отказа да коментира дали в случая става въпрос за международна терористична мрежа, както и дали заподозрените за атентата на летището в Бургас са граждани на една страна. 
"За 2011 година ние сме повишили информационния обмен с 371 процента", каза още той. 
На въпрос - кой стои зад атентата в Бургас, Цветанов отговори: "От всичко, което е събрано до настоящия момент, могат да се изведат определени предположения, но не бих искал в момента да ги назовавам, защото това е терористичен акт и трябва да бъдем много прецизни".

Той отново подчерта, че страната ни е водеща в разследването и докато не станат ясни фактите, България не би трябвало да възприема версиите, на която и да е държава.