15 % повече туристи през лятото в Поморие

Туризъм

15-12-2012, 15:29

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Спа и балнео международен конгрес ще събере 1000 участници в морския град от14-и до 17-и май следващата година

 42 хил. туристи повече са отмаряли през този сезон в Поморие спрямо миналата година. Това означава 15% ръст, отчете Магдалена Шентова, старши експерт "Туризъм" по време на тематична среща.

От тях 13 805 са родни летовници, а 27 900 - чужденци. Броят на декларираните нощувки също е скочил значително,  с 255 340. Над 268 хил. лв. повече пък са събраните приходи от туристическия данък и такси, отчетоха експертите. 

За да привлекат още повече вниманието на почиващите към архитектурно-историческите и културни забележителности в района от звено "Туризъм" са изработили брошури, което веднага е показало резултат. 

"Сключеният договор с ITS туроператор за посещение на "Музея на солта" от 5000 – 6000 австрийски пенсионери в средата на м. април 2013 г., ще ускори работата по строително-монтажните дейности по проект "Поморие – туристическа атракция, град на солта, древни история и традиции", които трябва да са приключили до тогава. Проектът предвижда изграждане на инфраструктура около музея, паркоустройство в района и атракциони", каза кметът Иван Алексиев. 

90 000 лв. пък бяха отпуснати за реставрирането на Тракийската куполна гробница, която е част от проекта "Виа Понтика". В процес на оценка е проект за промотиране на рибарството.

Спа и балнео международен конгрес ще събере 1000 участници в морския град от14-и до 17-и май следващата година. 

Кметът съобщи още, че е изпратена заявка за включване на Поморие във Федерацията на Световните туристически градове в гр. Пекин и че е направено инвестиционно предложение от общината за изграждане на понтонен плаж и понтонен кей в южната част на крайбрежната алея.