Политикът на 2012 не ще да е пощенска кутия

Политика

15-12-2012, 16:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът е и против тютюнопушенето, и против "Белене"

Президентът Росен Плевнелиев е политик на 2012 година, според традиционната класация на Дарик.
Не съм се опасявал от импийчмънт, защото не съм нарушил Конституцията, нещо повече – защитих я и ще го правя винаги, заяви по Дарик президентът Росен Плевнелиев.

"Притеснявам се, ако тръгнем назад за тютюнопушенето. Против съм, защото считам, че това лутане напред назад създава проблеми с прогнозирането. Подкрепих министъра на здравеопазването, когато имаше дискусия. Изключително съм впечатлен от нейното решение – да не се вдига забраната. Да, аз съм "против" възстановяване на тютюнопушенето, но аз не плаша с вето, искам да чуя аргументи", каза Росен Плевнелиев.

Като президент отказвам да бъда пощенска кутия за нерешени проблеми, бе категоричен Плевнелиев. "Отказвам да бъда доброто извинение за липсата на комуникация. Нека да седнат в парламента и да решават проблемите", отсече той.

"Наистина се учудих от всичко, което се случи в последните няколко седмици. Не считам, че е толкова трудно големите политически партии да излязат с достойна кандидатура за КС. Плевнелиев отбеляза, че днес вече има дебат. "Забележете разликата между Марковска и Гугушева – все повече и повече тинята и мътната вода се отпушват. Това е голям напредък за България – не просто посочен и гласуван кандидат – а дебат. Тази процедура сега вече трябва да доведе до избор на достоен кандидат", каза президентът.

Относно „Белене“ президентът каза: "Моята позиция не е променена от години по проекта за АЕЦ "Белене". Аз искам да бъда президент на енергийната ефективност, а не на неефективността. Винаги съм бил, продължавам и ще бъда "против" този проект. В "Белене" няма нищо, в Козлодуй има всичко като инфраструктура", подчерта Росен Плевнелиев.

Номинирани за Политик на 2012-та година в класацията на Дарик бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Кристалина Георгиева, бившият еврокомисар Меглена Кунева, президентът Росен Плевнелиев и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според регламента, в анкетата не могат да участват личности, които вече три пъти са били "Политик на годината" - това са Георги Първанов, Иван Костов и Бойко Борисов.