Официално: ще има линия 3 на метрото

Мисия София

15-12-2012, 19:10

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

До няколко месеца започват строителните работи

Европейската комисия одобри финансирането по Етап III от проекта за разширение на метрото в София.

 

Обектът обхваща трасето от бул. "Цариградско шосе" до летище "София" (лот 1) и линията от ж.к. "Младост 1" до Бизнес парка в ж.к. "Младост 4" (лот 2).

 

Отбелязва се, че проектът се финансира по оперативната програма "Транспорт" чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност е близо 240 млн.евро,от които общо допустими за финансиране по програмата са около 136 млн.евро. Бенефициент е "Метрополитен" ЕАД.

 

С осъществяването на проекта ще бъдат изградени седем метростанции и над 7 км двурелсово железопътно трасе. След пускането в експлоатация се очаква да се реализират нови над 53

000 пътувания дневно. Ще бъдат открити над 300 работни места. Подземната железница ще осигури бърза връзка между най-населените квартали на София, централната част на града,

централната ж.п. и автогара и летище "София", както и Бизнес парка.

 

Изграждането на участъка "Цариградско шосе" - летище "София" започна в края на ноември. Началото бе дадено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметa на Столичната община Йорданка Фандъкова.

 

Очаква се до няколко месеца да започнат строителните работите и по трасето до Бизнес парка. Планирано е новите метроотсечки да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2015 г.