Коледна звезда

Не тази, която поставяме на елхата, а тази, която отглеждаме в саксии.

Имало едно време, преди много много години, едно малко бедно момче. В навечерието на Рождество Христово то много искало да постави дар на Исус Христос пред статуята му в малкото мексиканско градче, където живеело момчето. Но семейството било толкова бедно, че нямало нищо, което може да остави.
Тогава баща му рекъл: “Исус ще приеме всеки дар, независимо какъв е той, стига да е от сърце”. Момичето много мислило и накрая набрало сухи цветя от полето и ги оставило пред статуята. 
И чудото станало – на Бъдни вечер от дивите цветя израснали кърваво червени листа, които приличали повече на цветове. Така се появила на бял свят красивата Коледна звезда.
 
В Чили и Перу пък започнали да наричат това цвете Короната на Андите, защото красотата му била достойна да краси върховете на тази планина. А по-късно, пак от Мексико, тръгнало и търговското му наименование – “Поинзеция”, съпроводено и този път с интересна и загадъчна легенда. Според нея, странното цвете си е спечелило това име по един много, много необикновен начин и колкото и да не ви се вярва, любовта имала пръст в тази работа. Според мексиканците, точно там, на мексиканска земя, през далечната 1825г. в Коледна звезда се влюбил важният Робърт Джоел Поинзет - американски посланик в Мексико по това време. Когато събрал смелост и представил своята любима в Щатите, всички не само я харесали, но и веднага започнали да я наричат с неговото име – “Поинзеция” . 
Сега със селекция на “Поинзеция” се занимават водещи цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия. Американците дори са й нарекли специален ден от своя празничен календар - 12-тия ден от декември е обявен за ден на Коледната звезда в САЩ. 
Тя все още се среща и в диво състояние - расте в Мексико и представлява не много голям храст. Някога ацтеките са я отглеждали като лечебно растение, което използвали при висока температура и треска, а жените им правели от нея прекрасна червена боя и шарели преждата за дрехите си.
 
Днес съществуват около 109 разновидности на Коледната звезда, като най-разпространената сред тях е червената. В началото на ХХІ век горните й листенца вече се срещат и с бял, и с розов, и дори с жълтеникав цвят.
За съжаление Коледната звезда е растение, което обикновено се предлага на пазара само около Коледните празници и много хора го смятат за цвете "еднодневка" – украсяват домовете си с него за коледните и новогодишни празници и след това го изхвърлят. Само големите му почитатели запазват своите Коледни звезди и ги отглеждат за следващия сезон.
Ако искате да я запазите и вие, избягвайте да я слагате на пряка слънчева светлина или пък в близост до парното. Коледната звезда има нужда от средна температура от около 18-20 градуса, от 18 часа тъмнина в денонощие и не обича течението. Полива се, когато почвата стане суха при допир. Някои любители-цветари препоръчват, да се орежат върховете на цветето след като прецъфти и тогава то да се постави в нова саксия с обогатена почва./ отрязаните връхчета можете да сложите във вода и щом пуснат корени, да ги посадите в отделни саксии/.

Грижeте се добре за Коледната си звезда и тя ще ви се отблагодари - ще ви радва всяка зима с красивите си листа-цветове и ще продължава да ви разказва по коледните празници своите многобройни истории-легенди.

Източник: zonazdrave