Непушачи на крак: "Забрана без отмяна… елате на Ариана!"

Сбирката им е днес от 11 часа на столичното езеро

Гражданска инициатива "България без дим" и неправителствената коалиция "За живот без тютюнев дим" организират митинг: "Забрана без отмяна… елате на езерото Ариана!".

Събитието ще се проведе от 11 ч. край езерото Ариана в София и е под надслов "Пушачи и непушачи заедно в подкрепа на забраната", съобщиха организаторите.

В кря на миналата седмица над 100 души се събраха на площад "Независимост" в столицата, на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито.

Повечето от протестиращите носеха плакати с надписи: "Без дим може, без здраве не може", "Водете ни напред, а не назад", "Здравето на деца ни не се продава". На няколко пъти се чу и скандирането "Не на отмяната на забраната".

Събралите се граждани отхвърлиха твърденията на собствениците на ресторанти и заведения, че забраната на тютюнопушене води до намаляване на оборота им и посещаемостта на заведенията.

В знак на несъгласие с опитите за отмяна на забраната за пушене на затворени обществени места протестиращите извървяха разстоянието от площад "Независимост" до страничния вход на Народното събрание ходейки назад.

Все още няма решение за оставане или отмяна на пушенето на закрито, парламентарната здравна комисия ведно реши да останат сега действащите правила.

Последната дума обаче имат народните представители, които скоро ще гласуват промените в Закона за здравето, внесени от независими народни избраници.