Ислямистите печелят в Египет

Свят

16-12-2012, 10:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдум ли има в Египет, или пародия?

Оспорвана битка в африканската страна

Египяните са гласували с крехко мнозинство в подкрепа на конституцията, оформена от ислямистите и оспорвана от либералите в първия тур от референдума.

Това заяви днес високопоставен член на партията на Мюсюлманските братя, позовавайки се на
неофициални резултати от преброяването на гласовете.
"56,5% са гласували "за" конституцията," заяви за Ройтерс високопоставен представител на Партията за свобода и справедливост. Той уточни, че резултатите се базират на преброяване на бюлетините в над 99% от избирателните секции. Партията има представители в почти всички избирателни секции в 10-те района, включително Кайро, където се състоя
първият тур на вота.
"Мисля, че загубихме," заяви за Ройтерс представител на опозицията, пожелал анонимност. Той добави, че първоначално гласовете са били "на кантар", но твърде изразителното гласуване
в подкрепа на конституцията в Александрия - втория най-голям град на страната - е изненадало опозицията и изглежда е наклонило везните в полза на ислямистите.
Вторият тур в останалите райони на страната е идната събота. Едва след приключване на втората фаза се очаква да бъдат обявени официални резултати.
Либералните опоненти на президента Мохамед Морси, който претупа оформянето на конституцията през доминираното от ислямисти учредително събрание, заявиха, че основния закон ще раздели нацията, понеже не изразява стремежите на всички египтяни.