Ваем тяло с фитнес... по стълбите

Животът

16-12-2012, 13:15

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Изкачването им една по една гори повече калории

Изкачването на стълбите една по една гори повече калории, отколкото ако прескачаме по няколко наведнъж, установи британско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Учени от лондонския университет Роухаптън установиха по време на опити, че изкачването пет пъти седмично на пет отсечки стълби, с обща дължина 15 метра, изгаря 302 калории, когато се преодоляват една по една. И само 260 калории, когато се вземат по две наведнъж.
С нашия експеримент искахме да установим кое е най-полезното за здравето изкачване на стълби, коментира ръководителят на екипа Луис Холси. Противно на очакванията,
по-бавното и методично преодоляване на стъпалата едно по едно води до най-голяма загуба на тегло". Това се обяснява с факта, че усилието се удължава във времето. Но специалистите изтъкват и някои биомеханични причини. Изкачването на стълбите една по една се изразява в по-чести нива на съкращаването на мускулите, което увеличава разхода на енергия.
Предишни проучвания на специалисти от университета в Ълстър установиха, че избягване на ползването на асансьорите и редовното изкачване на стълбите в офиса се отразява благотворно на здравето на служителите.