Велоентусиасти излязоха в студа за "Коледа на колела"

Мисия София

16-12-2012, 17:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Колоездачи зарадваха със сладки и късметчета в столицата

Въпреки студа и леда, около петдесетина велоентусиасти караха днес колелета в София, за да покажат, че колелото е за всяко време, съобщиха организаторите.

Сред тях бе и холандският посланик Карел ван Кестерен. По маршрута на "Коледа на колела" организаторите му - сдруженията Велоеволюция и Велоразходка - изненадаха минувачите с коледни късмети и сладки. Най-много им се радваха децата: те видяха Коледа и Снежанка на велофайтон, много джуджета и еленчета на колела. Късметът, който посланик Ван Кестерен изтегли, бе: "Желаем Ви да се чувствате като в Холандия, когато отивате на работа с колело в България. Happy Bike Christmas!" Той получи и членска книжка от Велоеволюция.

"Коледа на колела" ще бъде началото на серия от съвместни българо-холандски събития под мотото Bike `em all (Всички на колело) за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Холандски експерти ще представят в София и други градове своя опит в изграждането на устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура. Семинарите, наречени "Think-Bike" (Мисли велосипедно), ще бъдат съчетани с масови велосъбития. През април 2013 за първи път в София ще бъде организиран Оранжев велотур. "Коледа на колела" има вече шестгодишна традиция в София. За първи път в инициативата днес се включват Русе, Ловеч и Трявна. "Коледа на колела" ще има във Варна на 28 декември.