Бартер по съседски: Ядем румънски прасенца, даваме им пуйки

Най-доброто от печата

17-12-2012, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Алъш-веришът върви бурно от две седмици

Бурен търговски обмен на приятелски начала преди празниците се вихри между жители на гранични села у нас и в Румъния, установи репортерска проверка. Нашенци масово купуват прасенца от Румъния, а в замяна на това пък им продават пуйчета и кокошки. Алъш-веришът е от две седмици, издадоха местни от Дуранкулак. Няма търговия, всичко е на приятелски начала, оправдаха се веднага те, да не ги погнат данъчните.
Проучване на „Монитор” установи, че можеш да си купиш крехко румънско живо прасенце от 25 кила за 90 лева, а 140-килограмов шопар за 400 лева. Българите пък продават на северните съседи пуйки на цени от 50 до 70 лева бройката, а кокошките са по 4 лева за кило.
„Първо ги оглеждаме как са облечени и тогава казваме цената”, признават дуранкулакчани. Ако са с дебели яки, искат по-скъпо. Ако нямат дебели кожуси - по-евтино. На този етап работим на бартер и по братски, признават и двете страни и се кълнат, че не се надцакват.
Оказа се, че това е вярно, стана ясно след проверка на „Монитор” на цените, по които вървят тези животинки преди празниците.
Живо прасенце трудно може да си купиш в Добричко. Преди десетина дни цената бе по 3,50 лева за кило живо тегло. Сега го предлагат по 5,00 – 6,50 лв. в зависимост какво е, но на място от кланицата, тоест идваш на място в селото и си купуваш каквото искаш – я ребра, я плешка, я бут.
От 40 до 70 лева вървят пуйките с прилично тегло – от 5 до 15 кг. Едрите екземпляри – от 15 до 23 кг, се продават по 6,50 лева живо тегло. Кокошки от по 4 кг пък вървят по 2,70 лв. живо тегло.