Възстановяват 300 км. туристически алеи по Витоша

Мисия София

17-12-2012, 11:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това ще стане с проект на обща стойност близо 5,240 млн. лева

Близо 300 км туристически алеи ще бъдат възстановени на Витоша. Това ще стане факт до края на 2014 година, заяви Ваня Рътарова, ръководител на проекта "Дейности по устойчиво управление на Природен парк Витоша".

Възстановяването ще стане по проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и чрез бюджета на страната по ОП "Околна среда 2007-2013 г.".

Общата му стойност е около 5,240 млн. лева и включва поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, ремонт и възстановяване на туристическа инфраструктура, образователни програми и др.

Ще има и обобщаващо издание за природното богатство на парка, актуализация на плана за управление и определяне на нови туристически атракции.

Цел на работата по проекта е да се възстановят засегнатите и увредени местообитания на жълтокоремната бумка, европейския лалугер, подобряване на миграционните пътища на рибите, управление на торфищата във връзка с опазване на биоразнообразието, въглеродния баланс и промените на климата, отчитат експерти.

Ще бъде разработен и проект за рекултивация на каменните кариери в районите на селата Владая, Мърчево, Рударци и Кладница. Отделно ще има система и програма за работа с доброволци.