40 болни от Окръжна в Университет за пациенти

Мисия Пловдив

17-12-2012, 11:38

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сърдечно болните се учат да се пазят

40 души, прекарали остър коронарен синдром, вече са студенти на първия Университет за пациенти в Пловдив. Той е организиран от Националната пациентска организация и отделението по инвазивна кардиология в болница „Пловдив”. За сърдечно болните е разкрит специален факултет по остър коронарен синдром, чиято цел е да осигури ефективна вторична превенция и да сведе до минимум смъртността при тези инциденти. Там пациентите се научават как да контролират адекватно рисковите фактори, като прилагат медикаментозната си терапия, обясни завеждащият на инвазивна д-р Иван Мануков.

Записването става, след като болният подпише информирано съгласие да участва в образователната програма. По време на следването се учи да попълва  дневник на пациента, в който записва лекарствата, които приема и данните от измерваното всеки ден кръвно налягане, за да се установи дали терапията е адекватна.

След завършване на 6-месечния курс получава съответния сертификат.

Според д-р Мануков болните, лекувани в отделението, приемат много добре предложението на медиците да посещават Университета за пациента. Включват с интерес и желание, каза кардиологът.

Острият коронарен синдром започва внезапно и причинява силна болка в гърдите, идваща от сърцето. С това състояние се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. То е опасно и застращаващо живота, в повечето случаи се причинява от запушване на коронарен съд, който храни сърцето.