"Искаме наука, не искаме боклук"

Мисия София

17-12-2012, 13:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Недоволни учени на протест срещу нарушения в образованието

Около 200 учени протестираха заради злоупотребите във Фонд "Научни изследвания" и поискаха оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов, както и на директора на Фонда - Рангел Гюров.

Те запазиха едноминутно мълчание, като сочеха към администрацията на Министерството на образованието.

С викове "Оставка", "Мафия", "Искаме наука, не искаме боклук", "Всеки ден ще е така до победата" протестиращите заявиха исканията си.

Доц. Виктор Атанасов от СУ "Св. Климент Охридски" посочи, че проблемът е политически.

"Миналата седмица се видя, че министърът има защита от парламента. 1200 души с докторска степен са се подписали в петиция, която в друга европейска държава щеше да бъде разгледана мигновено", каза той.

Атанасов бе категоричен, че виновниците трябва да си подадат оставките и да се извинят. Според него беззаконието в Фонда от една страна е, че в конкурса не е имало чуждестранни рецензенти и от друга – че директорът на фонда незаконно заема поста си.

Той посочи, че някои от колегите му са получили нотариални покани за достъп до лабораториите си без уточнена дата и час. Освен това е блокиран достъпът на учените до личните им пощи, след като са се опитали да се свържат с чужди експерти. Те продължават да скандират и да носят плакати с текстове като: "С големи суми – големи зулуми", "Спрете да крадете парите за наука".

Протестиращите учени са подготвили коледен "подарък", който ще внесат на Министерски съвет. "Дарът" е голяма торба за боклук с намачкани листове хартия.