Бъсеску отново номинира опонента си за премиер

Свят

17-12-2012, 13:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Социално-либералният съюз опита да свали на референдум румънският президент Траян Бъсеску

Румънският президент Траян Бъсеску отново номинира опонента си Виктор Понта за премиер след проведените в страната парламентарни избори.

 

Социално-либералният съюз, който е на власт от май, опита да свали Бъсеску на референдум, който обаче се провали. Тогава ЕС и САЩ остро критикуваха посегателството върху правовата държава. Бъсеску спаси поста си, заради недостатъчно участие на референдума за свалянето му от власт. Това стана въпреки, че седем милиона души гласуваха за оттеглянето му.

 

Управляващата лявоценстристка партия на Понта спечели изборите на 9 декември с 60% от гласовете на избирателите, оставяйки далеч зад себе си съюза, подкрепян от Бъсеску.

По време на предизборната кампания, той даде да се разбере, че може да не избере повторно Понта за премиер, дори в случай на победа на Социално-либералния съюз. Понта разполага с десет дни, за да поиска вот на доверие от парламента за новото си правителство.

 

Бъсеску обвинява Понта в проява на двойствено говорене за европейското бъдеще на Румъния – проевропейско в чужбина и по-националистическо в страната.

 

Мнозинството политически анализатори смятат, че отказ на президента да номинира Понта ще съставлява "злоупотреба с власт", която ще потопи Румъния в нова криза след проблемите й през лятото.

 

Втората най-бедна държава членка в ЕС – Румъния, претърпя тежка рецесия през 2009 и 2010 година. Тя е подложена на наблюдение от МВФ и ЕС в рамките на превантивно финансово споразумение, пише АФП.