Избрани Новини
Мирише на Коледа
17-12-2012, 13:17
Снимка:БГНЕС
Автор:Sofiautre
Още по Темата:Какво е домашен уют без сладки. Sofiautre.bg с бърза, лесна и ароматна рецепта.
Коледните сладки винаги носят специална атмосфера. За да зарадвате семейството си с приказна коледна атмосфера, освен за украсата и подаръците, трябва да се погрижите и за домашния уют. А какво е той без ухание на прясно изпечени коледни сладки?
Ето една рецепта, която избрахме за вас, читателите на Sofiautre.bg. Бърза, лесна и ароматна. Пожелаваме ви една чудна Коледа с много сладкиши на масата и лакомства под елхата.
Необходими продукти:
Мед - 1/2 чаша
Захар - 1 чаша
Прясно масло- 120 гр.
Брашно - 3 чаши
Яйца - 2 бр
Бакпулвер или сода за хляб - 1 чаена лъжичка
Канела - 1 чаена лъжичка
Джинджифил смлян - 1 чаена лъжичка
Карамфил смлян - 1 чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
Разтопете меда на водна баня, след което го изсипете в дълбок съд и към него добавете маслото, което не трябва да е замразено. Разбъркайте добре меда и маслото до получаване на хомогенна смес – меден сироп. В отделен съд разбийте на пяна яйцата със захарта. След като яйчената смес се увеличи поне 2-3 пъти я добавете към медения сироп и разбъркайте. Щом сместта стане гладка прибавете бакпулвера (или содата) и разбъркайте отново. Постепенно добавете пресятото брашно и замесете твърдо тесто. След като тестото е готово, оставете го да почива на студено в хладилника поне за 3 часа. Можете да го разделите предварително на няколко топки, подходящи за разточване и след това да ги изваждате една по една, за да не се разтопят.
След като тестото престои, извадете първата топка и я разточете на кора с дебелина 4-5 мм. Изрежете сладките с формички. Ако не разполагате с форми – можете да ползвате чаша за кръгли сладки или с нож да нарежете различни фигури – триъгълни, квадратни и т.н.
Във всяка сладка можете да изрежете допълнително кръгче, за да я закачите на елхата по-късно.
Наредете сладките върху намазана с масло тавичка, покрита с хартия за печене. Печете около 10 минути на 190 градуса.
За декорация можете да ползвате пудра захар или глазура. Сладките имат приятен вкус и незабравим коледен аромат.
Да ви е сладко!
Топ Новини