Мизерни старини след живот като на кино

Животът

17-12-2012, 15:26

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Историята на Мария, която чака ред в социална кухня

Зимата – сезонът с най-големите сметки, най-оскъдните средства, най-препълнените ортопедии и месеците, в които хиляди остават гладни. 11-те социални трапезарии в Пловдив, които днес отвориха врати, посрещат хора с различни съдби, възрасти, професия и научили какви ли не житейски уроци. Всички те обаче имат еднакво желание – топла готвена храна поне веднъж в мразовития зимен ден.

На опашката в социалната трапезария в училищния стол на “Паисий Хилендарски” се нареди и Мария. Тя е на 73 години с 42-годишен трудов стаж. От миналата година е вдовица. През последните 15 лета след промените у нас й се налага да продава вестници на Главната. От миналата година костите й не издържат на студа през зимата и решава да се пенсионира. Разказва, че живее с по-малко от 200 лева на месец.

Майка е на две деца и се гордее с двамата си внуци. Над 20 години е работила в пловдивски и пътуващи кина като прожекционист. “Преди години имаше сигурност, хората отделяха време за култура, четене на книги”, разказва Мария. Преди 1989 г. работата й в сферата на културата и библиотечното дело я отвежда за 15 години в Русия. „Всяка събота и неделя организирах екскурзии по руските свети места и манастири за колектива. Държавата плащаше автобуса“, спомня си още тя.

„За тези 15 години успяхме да купим два апартамента и да изплатим един на дъщеря ми“, разказва възрастната жена. „Сега можете ли за същия период с една заплата да си купите дори и едно жилище?“, пита риторично тя. Мария се притеснява за младото поколение българи. Съжалява, че им се налага да се борят за прехраната в кризата и да напускат страната ни, за да си осигурят насъщния. Внуците й са в Америка. Ходили по бригади и като притеглили обстановката в родината и зад Океана, решили да градят живота си там.

“Унизително е с моите 42-години трудов стаж да се редя в трапезарията за социално слаби, но ако не дойда, ще остана без топла храна. Едно ядене на ден не е малка помощ”, добавя Мария. Възрастната жена не забравя да подчертае, че е много благодарна на Господ за всичко в живота си. Човек се учудва на позитивизма и ведрото й излъчване. Вярваща е и с удоволствие си взе копие на Библията – Новия завет, което се раздаваше в трапезарията.

2000 социално слаби като Мария ще получават топъл безплатен обяд в делничните дни до края на март. Средствата за издръжката на кухните възлизат на 270 000 лева и са осигурени от бюджета на община Пловдив. За да имат право на безплатен обяд, гражданите трябва да отговарят на редица критерии – да нямат няколко жилища, доходът им да е под 250 лева на месец, да живеят сами или да са настойници, които се грижат за деца, останали без родители.

“Само в „Централен“ желаещите да се хранят безплатно през зимата са 450 души. Бизнесмени са готови да предоставят колбаси и хранителни продукти за откриването на допълнителни трапезарии, ако е необходимо“, каза кметът на района Райна Петрова. Целогодишно безплатен обяд се предоставя всяка събота и в църквата „Свети Харалампи“.