94 деца си намериха градина през интернет

Мисия Пловдив

17-12-2012, 15:35

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Електронната система ликвидира ходатайствата, отчете кметът

94 деца са разпределени в детските градини под Тепетата от новата електронна система. Тя работи успешно и без сериозни проблеми към момента. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Той посочи, че виртуалният портал за кандидатстване набира все повече популярност. Системата се приема добре. Доказателство затова е, че грешки при регистрацията допускат едва 5 процента от потребителите. От всички близо 100 деца само едно е било декласирано заради неверни данни в електронната декларация, изтъкна той.

При последното класиране е имало 160 свободни места. Незаети бройки има във всички райони на Пловдив и във всички възрастови групи. Освен, че улеснява родителите, тази система допринася и за ликвидирането на манипулациите и външната намеса при оценяването. С електронното класиране е невъзможно да се ходатайства и да се променя подреждането при прием в детските градини. Сега всичко е много по-прозрачно, заяви на свой ред кметът Иван Тотев.

Градоначалникът посочи, че ръководства на детските градини са се справили отлично с предоставените им делегирани бюджети. Заведенията дори имат излишък от общо 100 хиляди лева, като сега директорите могат да купят допълнителни активи – техника и обзавеждане. Дори ще има допълнително финансово стимулиране за персонала. На места даже се планира ремонт на дворовете. Това показва, че директорите на градините мислят все повече като стопани. От догодина те ще имат вече правото да възлагат аварийни ремонти, а в някои заведения пробно ще въведем и система за кетъринг, посочи още Тотев.